Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English Thinner than the crescent Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English Thinner than the crescent Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) Thinner than the crescent ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English Thinner than the crescent Objective Questions 2024

 

1. Vidyapati is born in the village of

(A) Gaya

(B) Dhanbad

(C) Bokaro

(D) Bisapi, Madhubani

Answer :-  (D) Bisapi, Madhubani

2. Radha’s friend says that Radha has… weight.

(A) gained

(B) added

(C) put

(D) lost

Answer :- (D) lost

3. Vidyapati is known for depicting the…… of separation.

(A) society

(B) history

(C) culture

(D) pangs

Answer :- (D) pangs

4. Radha’s friend is……about her.

(A) happy

(B) concerned

(C) angry

(D) satisfied

Answer :-  (B) concerned

5. Radha is growing…..than the crescent.

(A) larger

(B) stronger

(C) thinner

(D) weaker

Answer :-  (C) thinner

6. How does Radha look like?

(A) Wider than the crescent

(B) Thinner than the crescent

(C) Fatter than the crescent

(D) Sharper than the crescent

Answer :-  (B) Thinner than the crescent\

 

English Thinner than the crescent Objective Question Answer 2024

 

7. Who is crying in ‘Thinner Than a Crescent’ ?

(A) Radha

(B) Krishna

(C) Sudama

(D) Devaki

Answer :-  (A) Radha

8. ‘O Madhava, I have run to call you’-is from

(A) Ode on Solitude

(B) Thinner than a Crescent

(C) The Empty Heart

(D) Koel

Answer :-  (B) Thinner than a Crescent

9. Vidyapati is a ……..poet.

(A) Oriya

(B) English

(C) Maithili

(D) Bhojpuri

Answer :-  (C) Maithili

10. ‘Her tears carved a river’-whose tears is the poet refer- ring to ?

(A) Radha’s

(B) Radha’s friend

(C) Radha’s sister

(D) Radha’s mother

Answer :-  (A) Radha’s

11. Why is Radha hurt in ‘Thinner Than a Crescent ?

(A) Due to the presence of Lord Krishna

(B) Due to the absence of Lord Krishna

(C) Due to the ignorance of Lord Krishna

(D) Due to the anger of Lord Krishna

Answer :-  (C) Due to the ignorance of Lord Krishna

12. “Thinner Than a Crescent’ has been written/composed by

(A) Vidyapati

(B) Laxmi Prasad Devkota

(C) William Cowper

(D) Walter de la Mare

Answer :-  (A) Vidyapati

13. Radha’s friends are….about Radha.

(A) angry

(B) happy

(C) worried

(D) weeping

Answer :-  (C) worried

14. Radha’s tears have carved

(A) river

(B) statue

(C) sea

(D) hole

Answer :-  (A) river

15. Whose problems are talked about in the poem Thinner Than a Crescent’ ?

(A) Radha’s

(B) Radha’s friends

(C) Lord Krishna’s

(D) Village folk’s

Answer :-  (A) Radha’s

 

English Thinner than the crescent Objective Question Answer pdf

 

16. ‘Radha’s tears in the poem ‘Thinner Than a Crescent’ has created-

(A) a pool

(B) a sea

(C) a river

(D) a lake

Answer :-  (C) a river

17. To whom does the friend make a report in the poem ‘Thinner Than a Crescent’ ?

(A) Lord Siddhartha

(B) Lord Krishna

(C) Lord Mahaveer

(D) None of these

Answer :-  (B) Lord Krishna

18. Vidyapati’s poems are about Radha and……

(A) Ram

(B) Sita

(C) Vishnu

(D) Krishna

Answer :-  (D) Krishna

19. Lord Krishna had not met…..for some time.

(A) Radha

(B) Sudama

(C) Vidyapati

(D) Yashoda

Answer :-  (A) Radha

20. At times they…..hope.

(A) Tears

(B) Broods

(C) Banish

(D) Crescent

Answer :- (C) Banish 

21. Actually, this poem is……. to Lord Krishna.

(A) Grief

(B) Love

(C) Scold

(D) Report

Answer :-  (D) Report

22. Why is Radha crying?

(A) Due to her hurt

(B) For absence of her lover

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

Answer :- (B) For absence of her lover 

23. Radha is both hurt and

(A) Tears

(B) Crescent

(C) Confused

(D) Banish

Answer :-  (C) Confused

 

English vvi Objective Question answer Notes

 

24. To whom does Radha’s friend make a report?

(A) Rama

(B) Krishna

(C) Lakshaman

(D) None of these

Answer :-  (B) Krishna

25. And she…..on its bank.

(A) Looks

(B) Cries

(C) Broods

(D) Sings

Answer :-  (C) Broods

26. Another name for Lord Krishna.

(A) Radha

(B) Buddha

(C) Madhavi

(D) Madhav

Answer :-  (D) Madhav

27. This poem ‘Thinner Than a Crescent’ is in the form of

(A) A letter

(B) A report

(C) A speech

(D) A conversation

Answer :-  (B) A report

28. What carved a river?

(A) Her water

(B) Water

(C) Her tears

(D) None of these

Answer :-  (C) Her tears

29. Who is loved by Radha ?

(A) Lord Rama

(B) Lord Krishna

(C) Lord Shiva

(D) Lord Vishnu

Answer :-  (B) Lord Krishna

30. ‘Radha’s friend goes to Krishna

(A) Running

(B) Riding

(C) Walking

(D) Sailing

Answer :-  (A) Running

31. Radha’s friends were…..about her.

(A) Angry

(B) Worried

(C) Happy

(D) Ecstatic

Answer :- (B) Worried 

 

Matric English Objective Question

 

32. How does she (Radha) look like?

(A) Thinner than the crescent in the sky

(B) Sharper than the stars in the sky

(C) Wider than the crescent in the sky
(D) None of these

Answer :- (A) Thinner than the crescent in the sky 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *