Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English The Unity Of India Culture Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English The Unity Of India Culture Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) The Unity Of India Culture ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English The Unity Of India Culture Objective Questions 2024

 

1. …..must belong to any culture that is true and vital.

(A) Competition

(B) Unity and universality

(C) Jealousy and hatred

(D) Ignorance and superstition

Answer :- (B) Unity and universality

2. …..is, in one sense, the common characteristic of all culture.

(A) Readjustment

(B) Unity

(C) Civilization

(D) Toleration

Answer :- (B) Unity

3. One remarkable feature of Indian culture is its unity and…

(A) history

(B) continuity

(C) civilization

(D) culture

Answer :- (B) continuity

4. According to Humayun Kabir,……….. expressess through social habits and customs.

(A) culture

(B) discipline

(C) village

(D) government

Answer :- (A) culture

5. Humayun Kabir was a

(A) doctor

(B) orator

(C) lawyer

(D) political thinker

Answer :- (D) political thinker

6. The common characteristics of all cultures is

(A) adjustment

(B) civilization

(C) toleration

(D) unity

Answer :- (D) unity

 

Class 10th The Unity Of India Culture Objective Question 2024

 

7. Humayun Kabir’s lecture delivered in Baroda University focuses on the…past of India’s culture.

(A) rich

(B) extra-ordinary

(C) remote

(D) glorious

Answer :- (D) glorious

8. Indian culture is amazing because of its

(A) myth

(B) logic

(C) vitality

(D) courage

Answer :- (C) vitality

9. Underlying Unity is the most remarkable feature of..

(A) American Culture

(B) Indian Culture

(C) Greek Culture

(D) Chinese Culture

Answer :- (B) Indian Culture

10. Who has delivered/writer the speech ‘The Unity of Indian Culture’ ?

(A) Humayun Kabir

(B) Dr. Trinath Mishra

(C) Mahadevi Verma

(D) Leo Tolstoy

Answer :- (A) Humayun Kabir

11. It’s…….that specially distinguishes the culture of India as per ‘The Unity of Indian Culture’.

(A) Variety of religions

(B) Unbroken continuity

(C) Unity of people

(D) Cultural Variety

Answer :- (B) Unbroken continuity

12. What is one of the most remarkable features of Indian
culture, according to Humayun Kabir ?

(A) Underlying Unity

(B) Lots of festivals

(C) Diversity of people

(D) So many religions

Answer :- (A) Underlying Unity

13. The Unity of Indian Culture’ is an adapted version of Humayun Kabir’s lecture delivered in

(A) Delhi University

(B) Baroda University

(C) V. K. S. University

(D) None of these

Answer :- (B) Baroda University

14. ….has been the guiding principle of the Indians in all spheres of life according to the essay “The Unity of Indian Culture”.

(A) ‘Live and Let Live’

(B) ‘Work is Worship’

(C) ‘Health is Wealth’

(D) None of these

Answer :- (A) ‘Live and Let Live’

15. Culture is always a complex of ……..strands of varying importance and vitality.

(A) Two

(B) Three

(C) Four

(D) Many

Answer :- (D) Many

 

English The Unity Of India Culture Objective Question Answer 2024

 

16. Where has old civilization and culture grown and changed ?

(A) India

(B) China

(C) India and China

(D) None of these

Answer :- (C) India and China

17. Indians have shown the power to make….changes and of becoming used to new situations.

(A) Big

(B) Little

(C) Monstrous

(D) Gigantic

Answer :- (A) Big

18. In India, the difference between the masses and classes is not
one of quality but of information and………

(A) Opportunity

(B) Food

(C) Dress

(D) Hair

Answer :- (A) Opportunity

19. The Greek invaders were followed by Sakas and…

(A) Huns

(B) Aryans

(C) Turks

(D) Indians

Answer :- (A) Huns

20. Humayun Kabir’s lecture focuses on the glorious past of which country’s culture and its rich heritage ?

(A) China

(B) Greek

(C) India

(D) America

Answer :- (C) India

21. The art, customs and institutions of a nation is….

(A) Culture

(B) History

(C) Art

(D) Civilization

Answer :- (A) Culture

22. The vitality of Indian culture is equally….

(A) Prospering

(B) Amazing

(C) Surviving

(D) Growing

Answer :- (B) Amazing

23. Culture is the…of civilization.

(A) Assence

(B) Feature

(C) Efflorescence

(D) All of these

Answer :- (C) Efflorescence

24. Humayun Kabir was a famous………..

(A) Poet

(B) Novelist

(C) Political thinker

(D) All of these

Answer :- (D) All of these

25. How were the Aryans regarded till recently ?

(A) As inhabitants

(B) As the earlyest invaders

(C) As philosophers

(D) As architects

Answer :- (B) As the earlyest invaders

 

English The Unity Of India Culture Objective Question Answer pdf

 

26. Who were Sakas & Hunas ?

(A) Greek tribes

(B) Chinese tribes

(C) Invaders on India

(D) None of these

Answer :- (C) Invaders on India

27. What specially distinguishes the culture of India ?

(A) Its greatness

(B) Its unbroken continuity

(C) Its ancient features

(D) Its eternity

Answer :- (B) Its unbroken continuity

28. Which word stand for “following something as a result” ?

(A) Consequent

(B) Condemn

(C) Case

(D) Carlt

Answer :- (A) Consequent

29. Indian culture is

(A) Flexible

(B). Blend of many cultures

(C) Beautiful

(D) None of these

Answer :- (B). Blend of many cultures

30. What is preferable to fanatic devotion ?

(A) Unity

(B) Blessed

(C) Toleration

(D) Mostal

Answer :- (C) Toleration

31. What has become the policy of the Indians in all spheres of life ?

(A) Unity

(B) Diversity

(C) Eternity

(D) Live and let live

Answer :- (D) Live and let live

32. Which is the only country whose civilization can be compared with India ?

(A) Sri lanka

(B) Pakistan

(C) China

(D) America

Answer :- (C) China

33. In this lesson, the author gives us his views on Indian…..and civilization.

(A) Culture

(B) Business

(C) Fabrics

(D) Technology

Answer :- (A) Culture

34. During which of the following Prime Minister, Humayun Kabir was a central minister ?

(A) Lalbahadur Shastri

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Indira Gandhi

(D) Morarji Desai

Answer :- (B) Jawaharlal Nehru

35. Who were regarded as the earliest invaders of India, till recently, according to the author.

(A) Turkish

(B) Greek

(C) Aryans

(D) Aralians

Answer :- (C) Aryans

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *