Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Class 10th English The Sleeping Porter vvi Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) The Sleeping Porter ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English The Sleeping Porter vvi Objective Questions 2024

1. Who is challenging the mountain?

(A) The poet

(B) The porter

(C) The poet’s son

(D) The porter’s wife

Answer :-  (B) The porter

2. The porter is sweating out of

(A) courage

(B) breath

(C) money

(D) energy

Answer :-  (B) breath

3. The forter’s body is an abode of

(A) expensive clothes

(B) perfumes

(C) fleas and lice

(D) creams and lotions

Answer :-  (C) fleas and lice

4. The porter’s body is very

(A) fat

(B) thin

(C) sick

(D) weak

Answer :-  (B) thin

5. In 1948, Laxmi Prasad Devkota presided over the first…. festival of Nepal.

(A) National literary

(B) National prose

(C) National drama

(D) National poetry

Answer :-  (D) National poetry

6.The heart of the porter is twittering like a

(A) bird

(B) tiger

(C) deer

(D) rabbit

Answer :-  (A) bird

7. The porter’s structure is

(A) hefty

(B) fat

(C) thin

(D) skeleton-like

Answer :-  (D) skeleton-like

 

English The Sleeping Porter Objective Question Answer 2024

 

8. The porter is the proud conqueror of

(A) mountain

(B) cliff

(C) sleep

(D) nature

Answer :-  (D) nature

9. The Porter ….. ‘over the rich kingdom of sleep’.

(A) reigns

(B) thinks

(C) cries

(D) whispers

Answer :-  (A) reigns

10. ” ……………. but what a stout human figure!”-the poet is referring to the

(A) porter

(B) mountain-climber

(C) doctor

(D) lawyer

Answer :-  (A) porter

11. The Sleeping Porter’, was wearing a…..cap.

(A) black

(B) blue

(C) brown

(D) white

Answer :-  (A) black

12. Who has written/composed the poem ‘The Sleeping Por- fer’?

(A) Vidyapati

(B) Puran Singh

(C) Alexander Pope

(D) Laxmi Pd. Devkota

Answer :-  (D) Laxmi Pd. Devkota

13. The porter carried……………… kilo on his back.

(A) 38

(B) 25

(C) 35

(D) 40

Answer :-  (B) 25

14. The porter is in deep

(A) slumber

(B) thought

(C) grief

(D) pain

Answer :- (A) slumber

15. ‘Like a bird/his heart is twittering’ is from

(A) Koel

(B) Martha

(C) The Sleeping Porter

(D) The Polythene Bag

Answer :-  (C) The Sleeping Porter

16. In the poem “The SleepingPorter’, the porter’s heart was twittering like a ….

(A) Squirrel

(B) Bird

(C) Monkey

(D) Koel

Answer :-  (B) Bird

 

English vvi Objective Question answer Notes

 

17. The Sleeping Porter’ is challenging-

(A) the forest

(B) the mountain

(C) the river

(D) the footpath

Answer :-  (B) the mountain

18. In the poem ‘The Sleeping Porter’, what distance does the porter cover in the shows of winter ?

(A) Five miles

(B) Six miles

(C) Seven miles

(D) None of these

Answer :-  (D) None of these

19. The porter was going up a …..

(A) Road

(B) Lane

(C) Cliff

(D) Platform

Answer :-  (C) Cliff

20. As a result of very hard work, the porter’s… beat fast.

(A) Pulse

(B) Heart

(C) Nerves

(D) Muscles

Answer :-  (B) Heart

21. The poet Laxmi Prasad Devkota was born on….

(A) 12 Nov., 1909

(B) 22 Nov., 1999

(C) 12 April, 1908

(D) None of these

Answer :-  (A) 12 Nov., 1909

22. The Son’s mother was searching for

(A) Bread and butter

(B) Nettles and vines

(C) Roti and Dal

(D) Flees and lice

Answer :-  (B) Nettles and vines

23. The porter’s son shivered with cold and was

(A) Afraid

(B) Angry

(C) Hungry

(D) Jealous

Answer :-  (C) Hungry

24. Laxmi Prasad Devkota belonged to……

(A) Ranchi

(B) Gujarat

(C) Bihar

(D) Kathmandu

Answer :-  (D) Kathmandu

 

Bihar Board 10th English Objective Question Answer

 

25. Whom was the porter challenging?

(A) Mountain

(B) Tree

(C) Sea

(D) Stars

Answer :-  (A) Mountain

26. What type of smell does the Porter emit?

(A) A sour smell

(B) A sulphur like sour smell

(C) Dirty smell

(D) None of these

Answer :-  (B) A sulphur like sour smell

27. Who is the hero of the mountain?

(A) A young man

(B) A soldier

(C) The Porter

(D) None of these

Answer :-  (C) The Porter

28. What is there on the cliff?..

(A) A building

(B) A castle

(C) A palace

(D) A hut

Answer :-  (D) A hut

29. How much load does the porter have on his back?

(A) 25 Kilogram

(B) 50 Kilogram

(C) 75 Kilogram

(D) 100 Kilogram

Answer :-  (A) 25 Kilogram

30. What distance does the Porter cover in the snows of winter?

(A) Twenty-six miles

(B) Six miles

(C) Twenty-four miles

(D) Twenty-five miles

Answer :-  (D) Twenty-five miles

31. What does his body emit?

(A) Coloured lights

(B) Sulphur-like sour smell

(C) Nuclear radiation

(D) None of these

Answer :-  (B) Sulphur-like sour smell

32. The pitter was wearing a black

(A) Shirt

(B) Panth

(C) Cap

(D) Chappal

Answer :-  (C) Cap

33. Who is ‘reigning over’ the ‘rich kingdom of sleep’?

(A) A king

(B) Warrior

(C) A hero

(D) The Porter

Answer :-  (D) The Porter

 

English The Sleeping Porter Objective Question Answer 2024

 

34. In this poem, the poet talks about the difficult life of porters in the

(A) Cities

(B) Hills

(C) Towns

(D) Villages

Answer :-  (B) Hills

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top