Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Class 10th English The Pace For Living Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) The Pace For Living ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English The Pace For Living Objective Questions 2024

 

1. Rapid movement gives you a superficial sense of

(A) drama

(B) music

(C) hope

(D) security

Answer :- (A) drama

2. Mental activities of our time tend to follow the pace of

(A) computers

(B) aeroplanes

(C) horses

(D) machines

Answer :-  (D) machines

3. The people now think faster than people did

(A) 150 years from now

(B) 500 years from today

(C) 30 years ago

(D) 200 years from today

Answer :-  (C) 30 years ago

4. The author of “The Pace for Living” wants to dine in London and lunch in

(A) Chicago

(B) New York

(C) California

(D) Arizona

Answer :-  (B) New York

(5) In ‘The Pace for Living’, the writer captures the agony of ……… man.

(A) Modern

(B) Ancient

(C) Future

(D) Uncivilized

Answer :-  (A) Modern

6. The main character in the play which the author saw in ‘The Pace for Living’ was a/an ….. man

(A) Elderly

(B) Handicapped

(C) Young

(D) Diabetic

Answer :-  (A) Elderly

 

Class 10th  The Pace For Living Objective Question 2024

 

7. How many girls were there in the film “The Pace for Living’

(A) Two

(B) Three

(C) Four

(D) Five

Answer :-  (B) Three

8. In ‘The Pace for Living’, the author says that….are designed to test the mental speed of a person.

(A) education tests

(B) psychological tests

(C) placement tests

(D) intelligence tests

Answer :-  (D) intelligence tests

9. The author in ‘The Pace for Living’ enjoys

(A) long car drive

(B) air flights

(C) train journeys

(D) road journeys

Answer :-  (A) long car drive

10. The corn-merchant was getting……..by his nephew in ‘The Pace for Living’.

(A) beaten up

(B) scolded

(C) cheated

(D) praised

Answer :-  (C) cheated

11. In ‘The Pace for Living’, the author discusses 

(A) the agony of modern man

(B) the miseries of ancient people

(C) the dilemma of people

(D) the problems of old age

Answer :-  (A) the agony of modern man

12. People now-a-days think…… than ancient time .

(A) deeper

(B) faster

(C) longer

(D) slower

Answer :-  (B) faster

13. R. C. Hutchinson wrote that he watched a play in
(A) Chicago

(B) Dublin

(C) Netherlands

(D) New York

Answer :-  (B) Dublin

14. The author finds himself in a hopeless situation when he goes to watch the

(A) cinema

(B) theatre

(C) dance programme

(D) singing competition

Answer :-  (A) cinema

 

English The Pace For Living Objective Question Answer pdf

 

15. How does the writer classify himself as a thinker in ‘The Pace for Living’ ?

(A) A slow thinker

(B) An intelligent thinker

(C) A social thinker

(D) None of these

Answer :-  (A) A slow thinker

16. Where did the writer of “The Pace for Living’ watch the play ?

(A) Dubai

(B) Dublin

(C) Delhi

(D) London

Answer :-  (B) Dublin

17. The author of the story “The Pace for Living’ enjoyed going in a car at ……

(A) 90 miles an hour

(B) 80 miles an hour

(C) 60 miles an hour

(D) 70 miles an hour

Answer :-  (A) 90 miles an hour

18. The writer of ‘The Pace for Living’ belongs to the tribe of……

(A) Average thinkers

(B) Slow thinkers

(C) Fast thinkers

(D) Good thinkers

Answer :-  (B) Slow thinkers

19. In the essay ‘The Pace for Living’ the Corn merchant is……

(A) An ambitious man

(B) An adventurous man

(C) An anxious man

(D) None of these

Answer :-  (C) An anxious man

20. “The Pace for Living’ is written by

(A) Mahadevi Verma

(B) Satyajit Ray

(C) Humayun Kabir

(D) R. C. Hutchinson

Answer :-  (D) R. C. Hutchinson

21. The author admits that quick travel does not give the traveller the real…. of travel.

(A) Pains

(B) Pleasure

(C) Dreams

(D) Knowledge

Answer :-  (B) Pleasure

22. Slow thinkers have a disadvantage when it comes to earning a…..

(A) Car

(B) Factory

(C) Living

(D) Holiday

Answer :-  (C) Living

23. R. C. Hutchinson was

(A) American Novelist

(B) British Novelist

(C) French Novelist

(D) Italian Novelist

Answer :-  (B) British Novelist

 

English vvi Objective Question answer Notes Hindi

 

24. When the narrator goes to cinema, he finds himself in

(A) A peculiar seat

(B) Great trouble

(C) A hopeless fog

(D) A cheerful mood

Answer :- (C) A hopeless fog

25. The elderly corn-merchant was a man of…….

(A) Wealth

(B) Anxieties

(C) Property

(D) Dicky

Answer :-  (B) Anxieties

26. The man’s complaint was so gloriously irrelevant to his

(A) Own character

(B) Own mind

(C) Own situation

(D) Own country

Answer :-  (C) Own situation

27. The speaker adores the machines that hurl one about at

(A) Dublin

(B) Rapid movement

(C) New York

(D) Battersea

Answer :-  (D) Battersea

28. Who did like fast travelling ?

(A) The Com-merchant

(B) The wife of Corn-merchant

(C) The Author

(D) None of these

Answer :-  (C) The Author

29. The Irish get a subtle truth by the most unlikely

(A) Approaches

(B) Reproaches

(C) Illustration

(D) Comic

Answer :-  (A) Approaches

30. The chief character of the play was

(A) Dublin

(B) An elderly Corn-merchant

(C) An old woman

(D) Narrator

Answer :-  (B) An elderly Corn-merchant

31. All the tests, today are designed to measure…..

(A) The speed of a bus

(B) The speed of a train

(C) The speed of mind

(D) None of these

Answer :-  (C) The speed of mind

32. The agony of modern man is captured by

(A) R. C. Hutchinson

(B) Joan Lexau

(C) Dublin

(D) The Corn-merchant

Answer :-  (A) R. C. Hutchinson

33. Who was cheating the corn-merchant ?

(A) His Son

(B) His Nephew

(C) His Daughter

(D) His Wife

Answer :-  (B) His Nephew

 

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

 

34. Who saw a play in Dublin not long ago?

(A) A corn-merchant

(B) A farmer

(C) R. C. Hutchinson

(D) None of these

Answer :-  (C) R. C. Hutchinson

35. He is going to fall in love with girls……..in that order.

(A) A,B,C

(B) B.A,C

(C) C,B,A

(D) B, C, A

Answer :-  (D) B, C, A

36. The elderly Corn-merchant lived in

(A) Dublin

(B) A small Irish country town

(C) England

(D) A big Irish country town

Answer :-  (B) A small Irish country town

37. Who didn’t dislike the rapid movement of life ?

(A) Corn-merchant

(B) Nephew of Corn-merchant

(C) The Author

(D) Wife of Corn-merchant

Answer :-  (C) The Author

38. Slow thinkers are terribly……… in the business of get- ting a living

(A) Capped

(B) Handicapped

(C) Disabled

(D) Tortured

Answer :-  (B) Handicapped

39. Where the author saw a play in which a corn-merchant was the chief character ?

(A) Budapest

(B) Milan

(C) Dublin

(D) Conteburry

Answer :-  (C) Dublin

40. To dine in London and lunch in New York next day seems to the narrator ?

(A) Too fast

(B) A superficial sense of drama

(C) Too slow

(D) A most satisfactory experience

Answer :-  (D) A most satisfactory experience

41. Who was a man of many anxieties and had a dicky heart ?

(A) Corn-merchant

(B) R.C. Hutchinson

(C) The nephew of the Corn-merchant

(D) The wife of the Corn-merchant

Answer :-  (A) Corn-merchant

 

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

 

42. Who had the fantastic notion of spending £ 10 on a holiday

(A) Son of Corn-merchant

(B) Daughter of Corn-merchant

(C) Father of Corn-merchant

(D) Wife of Corn-merchant

Answer :-  (D) Wife of Corn-merchant

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top