Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English The Empty Heart vvi Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English The Empty Heart vvi Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) The Empty Heart ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English The Empty Heart vvi Objective Questions 2024

 

1. ‘Greed is endless, but life is not’ – is from

(A) The Empty Heart

(B) God Made the Country

(C) Koel

(D) Ode on Solitude

Answer :-  (A) The Empty Heart

2. The ………. desire now made him mad.

(A) godly

(B) bad

(C) giant

(D) demon

Answer :-  (D) demon

3.The rich man wrecked his

(A) car

(B) house

(C) health

(D) tractor

Answer :-  (C) health

4. “And tried all tricks to gather gold’ is from

(A) The Empty Heart

(B) Ode on Solitude

(C) Martha

(D) The Sleeping Porter

Answer :-  (A) The Empty Heart

5. Periasami is famous as the editor of

(A) Peraiva

(B) Kalai Kazhanjiyam

(C) Puthiya Panuval

(D) Arima Nokku

Answer :-  (B) Kalai Kazhanjiyam

6. The rich man died before he could fill the….. pitcher with gold.

(A) first

(B) second

(C) seventh

(D) eighth

Answer :-  (D) eighth

 

Class 10th The Empty Heart Objective Question 2024

 

7.Greed is…….. but life is not.

(A) worthy

(B) bad

(C) good

(D) endless

Answer :-  (D) endless

8.The poem ‘The Empty Heart’ highlights man’s insatiable
(A) food

(B) hunger

(C) greed

(D) nature

Answer :-  (C) greed

9.What did the pitchers contain?

(A) Gold coins

(B) Silver coins

(C) Copper coins

(D) Lead coins

Answer :-  (A) Gold coins

10. ‘The demon desire now made him mad is from

(A) The Empty Heart

(B) Thinner than a Crescent

(C) Koel

(D) Martha

Answer :-  (A) The Empty Heart

11. ‘The seven full vessels he clean forgot’, is from

(A) The Empty Heart

(B) Koel

(C) Martha

(D) One on Solitude

Answer :-  (A) The Empty Heart

(12) ”Eagger and anxiously he shamelessly took….”What did the man take ?

(A) God coins

(B) Fancy clothes

(C) Beautiful gems

(D) Property

Answer :-  (A) God coins

13. Who has written the poem ‘The Empty Heart?

(A) Durga Pd. Panda

(B) Periasamy Thooran

(C) Puran Singh

(D) Vidyapati

Answer :-  (B) Periasamy Thooran

14. In the poem ‘The Empty Heart’ to whom did the man bid good bye?

(A) His Mother

(B) His Mother, Wife and Children

(C) His Children

(D) His Wife

Answer :-  (B) His Mother, Wife and Children

 

English The Empty Heart Objective Question Answer 2024

 

15. His prayer was granted……

(A) Eight fold

(B) Seven fold

(C) Six fold

(D) Five fold

Answer :-  (B) Seven fold

16. How many pots of gold were given to the man in the poem “The Empty Heart’ ?

(A) Seven

(B) Six

(C) Five

(D) Eight

Answer :-  (A) Seven

17. According to the poem ‘The Empty Heart’,         which of the
following statements is true?

(A) The man was given six pots.

(B) Periyasamy Thooran was a Bengali writer.

(C) The man was not satisfied because he was greedy.

(D) The poem ‘The Empty Heart’ has been  translated by S. Swaminathan.

Answer :- (C) The man was not satisfied because he was greedy.

18. There was a …….. which had the power to grant wishes.

(A) Snake

(B) Pigeon

(C) Tree

(D) Temple

Answer :-  (C) Tree

19. Periasami Thooran was born in

(A) 1808

(B) 1908

(C) 1918

(D) 1928

Answer :-  (B) 1908

20. Each coin he could clutch by hook or ……

(A) Shook

(B) Look

(C) Crook

(D) Took

Answer :-  (C) Crook

21 Periasami Thooran, the poet died in

(A) 1908

(B) 1938

(C) 1967

(D) 1987

Answer :-  (D) 1987

 

English The Empty Heart Objective Question Answer pdf

 

22. To fill this …………. was his thought.

(A) Steadily

(B) Quick

(C) Sharply

(D) Shortly

Answer :-  (B) Quick

23. The seven full ……. he clean forgot.

(A) Pots

(B) Pitchers

(C) Pictures

(D) Vessels

Answer :-  (D) Vessels

24. The man was rich, but………….

(A) Content

(B) Not contents

(C) Innocent

(D) Dishonest

Answer :-  (B) Not contents

25: Morning, noon and……he went on working.

(A) Day

(B) Afternoon

(C) Night

(D) Midnight

Answer :-  (C) Night

26. For as a gift to him was….eighth, a half-full pot.

(A) Granted

(B) Gifted

(C) Offered

(D) Given

Answer :-  (D) Given

27. The poem, “The Empty Heart’ is translated from

(A) English

(B) Tamil

(C) Bengali

(D) Oriya

Answer :-  (B) Tamil

28. Because he did not eat, drink or sleep properly, his health

(A) Became sound

(B) Got down

(C) Broke down

(D) None of these

Answer :-  (C) Broke down

29. The Empty Heart’ talks about the problems caused by

(A) Gold

(B) Pot

(C) Gold coins

(D) Greed

Answer :-  (D) Greed

30. Periasamy Thooran first made his name as a writer of

(A) Essay

(B) Short stories and poems

(C) Poem

(D) Satire

Answer :-  (B) Short stories and poems

 

English vvi Objective Question answer Notes Hindi

 

31. The man’s prayer was granted

(A) Quick

(B) Late

(C) Gold coins

(D) Sevenfold

Answer :-  (D) Sevenfold

32. What did he demand from the tree?

(A) A Pot of Gold

(B) Pot of Silver

(C) Pot of Bronze

(D) Pot of Copper

Answer :-  (A) A Pot of Gold

33. What is Kalpaka ?

(A) A tree

(B) A big tree

(C) A golden tree

(D) Wish-yielding tree

Answer :-  (D) Wish-yielding tree

34. Why was the man not content, although he was rich?

(A) Due to thirst of gold

(B) Due to thirst of wealth

(C) (A) and (B) both

(D) None of these

Answer :-  (C) (A) and (B) both

35. This poem tells about the problems caused by..

(A) Sickness

(B). Poverty

(C) Overeating

(D) Greed

Answer :-  (D) Greed

36. The man tried all tricks to gather

(A) Silver

(B) Gold

(C) Jewellery

(D) Diamonds

Answer :-  (B) Gold

37. Periasamy Thooran was a …….. writer.

(A) Bengali

(B) Marathi

(C) Panjabi

(D) Tamil

Answer :-  (D) Tamil

38. What happened to his prayer?

(A) Prayers were granted

(B) Prayers were not granted

(C) Prayers were neither granted nor refused

(D) None of these

Answer :-  (A) Prayers were granted

39. What made him mad?

(A) His Greedy tendency

(B) His tendency of getting more & more

(C) Sudden shock.

(D) None of these

Answer :-  (B) His tendency of getting more & more

40. Why was,the tree called unkinds ?

(A) Because it raised the thirst of the man for wealth.

(B) Because it gave the man a half-full pot.

(C) Because it gave the man a gift more than demanded.

(D) None of these

Answer :-  (A) Because it raised the thirst of the man for wealth.

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *