Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Class 10th English (Prose) What is Wrong with Indian Films Subjective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) What is Wrong with Indian Films सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Class 10th English (Prose) What is Wrong with Indian Films Subjective Questions 2024

 

Join us on Telegram

Q. 1. Why are Indian films not shown abroad?

Ans. Indian films are not shown abroad because they lack imagination, integrity and are far from reality. There has yet been no Indian film which could be acclaimed on all counts.

Q. 2. Where should the truly Indian film look for its material?

Ans. The truly Indian Films should steer clear of inconsisten- cies and look for its material in the more basic aspects of Indian life.

Q.3. What is the most dominant influence of Indian films?

Ans. The most dominant influence on Indian films is the technique of film production in Hollywood. Every phase of the American cinema has been reflected in Indian films. Stories based on the successful films of Hollywood have been written for Indian films.

Q. 4. What does the Indian cinema need today?

Or, What is the most important need of today’s Indian Cinema?

Ans. The most dominant influence on Indian films is the technique of film production in Hollywood. Every phase of the American cinema has been reflected in Indian films. Stories based on the successful films of Hollywood have been written for Indian films.

Q. 5. What is the most dominant influence on Indian films ?

Ans. The most dominant influence on Indian films is the technique of film production in Hollywood. Every phase of the American cinema has been reflected in Indian films. Stories based on the successful films of Hollywood have been written for Indian films.

Q. 6. Do you think Indian films have certain basic weak- nesses ? Illustrate your answer, citing examples from the films you have seen.

Ans. A large number of films are produced in India every year but they have certain basic weaknesses. I watched a film ‘Ashiqui’ last Sunday. There are several causes of the lack of maturity of Indian films. They do not give a coherent dramatic pattern to a story. They depict melodrama. Their stories are often unrealistic.

Q. 7. What does Satyajit Ray say about the lack of maturity in Indian films?

Ans. Satyajit Ray says that the lack of maturity in Indian films can be attributed to several factors. The producers blame the masses for the bad quality of Indian films. The technicians blame the tools and the directors blame the existing conditions for the lack of maturity in Indian films.

 

English What is Wrong with Indian Films Subjective Question Answer 2024 PDF

 

Q. 8. Tell the name of any field do you like. Or, Write the name of any film which you like most with its salient features.

Ans. I am not a cinema fan but I seldom miss a good film. On Sunday last I went to see an old picture ‘Ashiqui’. The story was interesting and instructive. It gives woman their fair deal. The romances were clean, musical and bereft of any vulgarity. The film brought those audience back to the theatres, who had resigned themselves in front of the television.

Q. 9. Mention one thing/feature which the Indian cinema needs.

Ans. According to Satyajit Ray, the Indian cinema needs a style, an idiom, which would be uniquely and recognisably Indian. It does not need the blind imitation of the American cinema.

Q. 10. Which is the most potent and versatile art form?

Ans. There are various forms of art but the cinema is the most potent and versatile art form. The cinema is a potent art form because it has a large audience. It is a versatile art form because it has the qualities of several art forms.

Q. 11. Give a short account of the educative value of the cinema.

Ans. In the present era cinema has the most potent art form. It should be looked upon as a form of creative expresion. It commands the respect given to any other form of educative expression. It combines the function of poetry, music, painting, drama and architecture.

Q. 12. Have you seen any film recently?

Ans. Yes, I have seen one Indian film recently named ‘3 Idiots’. Indian film has its own story. It is traditional. It teaches us a moral lesson. It deads a man on the path of progress.

Q. 13. Should cinema be looked upon as a form of creative expression? Give reasons.

Ans. Today the cinema combines the functions of poetry, music, painting, drama and architecture. It also displays the features of other forms of art. Like the other forms of art, it is a powerful tool for creative expression. The producers and directors try to present their visions of life through their films.

Q. 14. “What our cinema needs above everything else is a style, an idiom, a sort of iconography of cinema, which would be uniquely and recognisably Indian.” How far this applies to Indian cinema today? Discuss.

Ans. It completely applies that our films lack the practical touch of life. They show films to be artificial. We have all
equipments and tools but we don’t use them properly. We need to broaden our views and make cinemas on global issues.

Q. 15. “Films are the mirrors of society.” Discuss.

Ans. The films mirrored the patriarchal system followed by the society. The late sixties and the 70s saw the emergence of parallel cinema along with films on teenage romance and those portraying the angry young man, the image of the youth of the time. So, films are mirrors of society.

Q. 16. Have average American films been a bad model? Give one reason.

Ans. Yes, the average American films have been a bad model because the life shown in them does not match to our life.

Q. 17. Do Indian film-makers possess the primary tools of film-making?

Ans. Yes, Indian film-makers possess the primary tools of film- making. The complaint of the technicians about the lack of modern mechanical devices is not justified. The available tools should be used intelligently.

 

English What is Wrong with Indian Films Subjective Question Answer 2024

 

Q. 18. What aspects of American films do our films imitiate? Is it justified in our context?

Ans. The producers and directors of our films have been imitating the different aspects of Hollywood films for a long time. They imitate the stories and ideas of successful American films. They use the jazz music in the films which are based on Indian stories. It is not justified in our context.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top