Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English (Prose) What Is Wrong With Indian Films Objective Questions
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English (Prose) What Is Wrong With Indian Films Objective Questions

अंग्रेज़ी (English) What Is Wrong With Indian Films ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English (Prose) What Is Wrong With Indian Films Objective Questions

 

1. The raw material of cinema is ……. itself.

(A) life

(B) hall

(C) studio

(D) camera

Answer :-  (A) life

2. In which year was the first short film produced in India ?

(A) 1907

(B) 1919

(C) 1925

(D) 1949

Answer :-  (A) 1907

3. Indian cinema, according to Satyajit Ray, does not need more/much

(A) action

(B) gloss

(C) music

(D) story

Answer :-    (B) gloss

4. India is ……. only to Hollywood in film production.

(A) fourth

(B) fifth

(C) second

(D) third

Answer :-  (C) second

5. The cinema also combines the cold logic of

(A) science

(B) psychology

(C) chemistry

(D) language

Answer :-  (A) science

6.There should be drastic simplification of style and in Indian cinema.

(A) music

(B) content

(C) painting

(D) techniques

Answer :-  (B) content

 

English What Is Wrong With Indian Films Objective Question Answer 2024

 

7. Indian music, according to Satyajit Ray, is largely

(A) improvisational

(B) harsh

(C) adamant

(D) queer

Answer :-  (A) improvisational

8. If the Indian film makers keep their … open, they are sure to make good films.

(A) doors

(C) mouths

(D) windows

Answer :- (B) eyes

9. No Indian cinema can be……… on all counts.

(A) acclaimed

(B) applauded

(C) demeaned

(D) criticised

Answer :-  (A) acclaimed

10. The Indian Films imitate stories mostly from

(A) Tollywood

(B) Hollywood

(C) Bollywood

(D) Kolywood

Answer :-  (B) Hollywood

11. Today…..commands the same respect as any other form of creative expression.

(A) Music

(B) Literature

(C) Cinema

(D) Sports

Answer :-  (C) Cinema

12. The first short film in India was produced in

(A) 1913

(B) 1907

(C) 1910

(D) 1915

Answer :-  (B) 1907

13. An Indian film should steer clear of

(A) ambiguity

(B) inconsistencies

(C) controversies

(D) music

Answer :-  (C) controversies

14. The essay ‘What is Wrong with Indian Films ?’ is taken from (the book)…………

(A) Pather Panchali

(C) controversies

(C) Shatranj ke Khilari

(D) Films for Youth

Answer :-  (C) controversies

15. According to the essay ‘What is Wrong with Indian Films ?’, which is the most potent and versatile art form ?

(A) Music

(B) Dance

(C) Cinema

(D) Painting

Answer :-  (C) Cinema

16. In which year first feature film of India was produced ?

(A) 1907 A. D

(C) 1913 A. D

(B) 1909 A. D

(D) 1917 A. D

Answer :-  (C) Cinema

17. Who is the author of “What is Wrong with Indian Films’ ?

(C) Cinema

(B) Mahadevi Verma

(C) Vidyapati

(D) Puran Singh

Answer :-  (C) Cinema

 

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

 

18. As per the essay ‘What is Wrong with Indian Films’ the majority of our films are replete with-

(A) Very good message

(B) Visual dissonances

(C) Visual imbalances

(D) Very exciting scenes

Answer :-  (C) Visual imbalances

19. According to the essay ‘What is Wrong with Indian Films’,which of the following statements is false ?

(A) The Indian music is largely improvisational.

(B) The Film production in India is quantitatively second
only to Hollywood.

(C) The cinema commands the respect accorded to any other
form of creative expression.

(D) The Cinema does not combine the cold logic of science

Answer :-  (D) The Cinema does not combine the cold logic of science

20. In this lesson, the author compares Indian films with….films.

(A) Korean

(C) Western

(B) Japanese

(D) Pakistani

Answer :-  (C) Western

21. The cinema………in various measures the function of poetry, music, painting, drama, architecture and a host of other arts, major and minor.

(A) Combines

(B) Destroys

(C) Deletes

(D) Rescues

Answer :-  (A) Combines

22. What our cinema needs above everything else is a style, an.idiom, a sort of……of cinema which would be uniquely and recognisably Indian.

(A) Finance

(B) Studio

(C) Committee

(D) Iconography

Answer :-  (D) Iconography

23. The technicians will ……..the tools.

(A) Claim

(B) Blame

(C) Praise

(D) Declaim

Answer :-  (B) Blame

24. Stories have been written……..on Hollywood success.

(A) Besed

(B) Bassed

(C) Based

(D) Mostal

Answer :-  (C) Based

25. Let us face the

(A) Lie

(B) Truth

(C) Film

(D) Shown

Answer :-  (B) Truth

Class 10th English What Is Wrong With Indian Films Objective Question 2024

 

26. After all, we do the primary tools of film making.

(A) Process

(B) Poses

(C) Posses

(D) Possess

Answer :-  (D) Possess

27. But the truly Indian film should………clear of such inconsistencies.

(A) Steer

(B) Clear

(C) Stair

(D) Majorly

Answer :-  (A) Steer

28. IPTA’s ‘Dharti-ke-Lal’ and Shankar’s ‘Kalpana’ are the two films, whose style of production has pleased the

(A) Critics

(b) Steer

(C) Public

(D) Actor

Answer :-  (b) Steer

29. Who is Satyajit Ray ?

(A) Story teller

(B) Writer

(C) Poet

(D) Film director

Answer :-  (D) Film director

30. Satyajit Ray was born on

(A) May 2, 1821

(B) May 2, 1921

(C) May 1, 1920

(D) April 2, 1922

Answer :-  (B) May 2, 1921

31. Why our film are not shown….

(A) Around

(B) All round

(B) May 2, 1921

(D) Everywhere

Answer :-  (B) May 2, 1921

32. Which of the following film was produced by Satyajit Ray ?

(A) Pather Panchali

(B) Satranj Ke Khiladi

(C) Charulata

(D) All of these

Answer :-  (D) All of these

33. Who has only to keep his eyes open?

(A) Author

(B) Film makers

(C) Audience

(D) Poet

Answer :-  (B) Film makers

34. Earlier, Cinema was considered as just.

(A) Having one side

(B) Hallmark

(C) A mechanical toy

(D) The wonderful thing

Answer :-  (C) A mechanical toy

35. What did India take up surprising early ?

(A) Television

(B) Life

(C) Mobile

(D) Film production

Answer :-  (D) Film production

36. It should b(D) Film productione realised that the average American film is a

(A) Good model

(B) Bad model

(C) Successes

(D) Big business

Answer :-  (B) Bad model

37. The with music failed in our case.

(A) Analogues

(B) Mythology

(C) Analogy

(D) Sociology

Answer :-  (C) Analogy

38. The……..of our films are replete of visual dissonances ?

(A) Majority

(B) Minority

(C) Seniority

(D) Inferiority

Answer :-  (A) Majority

English Objective Question Answer

 

39. Ray used to compose…….for his own films.

(A) Script

(B) Music

(C) Songs

(D) None of these

Answer :-  (B) Music

40. No doubt this lack of maturity can be attributed to……

(A) The conditions

(B) Largely improvisational

(C) Several factors

(D) Hallmark of the standard

Answer :-  (C) Several factors

41. By the twenties film had reached the….of long business.

(A) Status

(C) Statutes

(B) States

(D) Statistics

Answer :-  (A) Status

42. Today, the cinema commands the same respect as any other type of …..

(A) Art

(B) Science

(C) Both of these

(D) Creative expression

Answer :-  (D) Creative expression

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *