Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Matric Disaster Management Aapada kal mein vaikalpik Sanchar-vyavastha Objective Questions 2024 [ आपदा प्रबंधन ] आपदा काल में वैकल्पिक संचार-व्यवस्था ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024
Class 10th English Subjective Questions Class 10th Subjective Question

Class 10th English (Prose) The Sleeping Porter Subjective Questions

अंग्रेज़ी (English) The Sleeping Porter सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Class 10th English (Prose) The Sleeping Porter Subjective Questions

Join us on Telegram

 

Q. 1. Who is the proud conqueror of nature?

Ans. The porter is the proud conqueror of nature. He can climb the mountain in the snows of winter with a heavy load on his back.

Q. 2. Who is challenging the mountain?

Ans. The brave porter is challenging the mountain.

Q. 3. What does the poet say about the porter?

Ans. In the poem “The Sleeping Porter”, the poet has described the trails and sufferings of the porter. He climbs the mountain with a heavy load on his back in the snow of winter. He is very weak but he challanges the mountain. His cap is very dirty. His hungry son is shivering with cold.

Q. 4. What distance does the porter cover in the snows of winter?

Ans. The porter covers a six-mile distance in the snows of winter.

Q. 5. How much load does the porter have ons back?

Ans. A twenty-five kilo load the porter have on his back.

Q. 6. Why is th Porter out of breath?

Ans. The porter has to climb the mountain with a heavy load on his back. He also pants and sweats because he discharges a tiring work. This is why the porter is out of breath.

Q. 7. A mother is searching for nettles and vines who is she? Why is she searching such things?

Ans. She is porter’s wife. She is searching for nettles (stinging plant) and vines (the creeper which bears grapes) for her son who is facing cold and hunger.

 

English The Sleeping Porter Subjective Question Answer 2024

 

Q. 8. How Sleeping Porter is the hero of the mountain?

Ans. A person who is determined for his goal, he must get it with hard labour. In such a situation difficulties often hurdles in the way. The porter labours hard. He never get tired and at last reaches up the mountain. Thus, he proves to be the hero of the mountain

Q. 9. What is meant by lid of night?

Ans. ‘Lid of night’ means the stars are the blankets which cover the porter in his protection.

Q. 10. What type of cap is the ‘Porter wearing’?

Ans. He is wearing a dirty-black cap.

Q. 11. What is there on the cliff?

Ans. There is a hut on the cliff of a steep rock.

Q. 12. What type of smell does the porter emit?

Ans. The porter emits a sulphur-like sour smell
.
Q. 13. What is the mother searching?

Ans. The mother is searching for nettles and vines.

Q. 14. Who is reigning over the rich-kingdom of sleep?

Ans. The porter is reigning over the rich-kingdom of sleep.

Q. 15. The poet has focused on trials and tribulations of the porter. Elucidate.

Ans. In the poem ‘The Sleeping Porter’ the poet has focused the trouble and trials of the porter. He is poor enough. He has to carry loads on his back to the mountain. There are snows all around but he doesn’t care and faces such troubles with his bare body. Although he labours toil and moil, yet he is unable to fulfil needs of his family.

Q. 16. Determination, hard work and continuity win the race. Do you agree? Write your opinions with reference to the poem “The Sleeping Porter”?

Ans. Yes, I agree. A person who is determined for his goal, he must gets it. For the goal he has to labour hard. In such a situation difficulties often hurdles in the way. In the same way the porter labours hard. He is never tired and at last reach his destination.

 

English The Sleeping Porter Subjective Question Answer 2024 PDF

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *