Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Matric Disaster Management Aapada kal mein vaikalpik Sanchar-vyavastha Objective Questions 2024 [ आपदा प्रबंधन ] आपदा काल में वैकल्पिक संचार-व्यवस्था ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024
Class 10th English Subjective Questions Class 10th Subjective Question

Class 10th English (Prose) Polythene Bag Subjective Questions

अंग्रेज़ी (English) Polythene Bag सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Class 10th English (Prose) Polythene Bag Subjective Questions

Join us on Telegram

 

Q. 1, Does a ‘Polythene Bag’ get dissolved into the earth’s crust?

Ans. No, it never gets dissolved into the earth’s crust.

Q. 2. When does a Polythene bag make a noise?

Ans. When we touch it a polythene bag, it makes a noise.

Q.3. How does a Polythene bag pollute our environment?

Ans. A polythene bag has one use but many harmful effects. It causes air pollution, water pollution, soil pollution. It gives a chance to grow germs of diseases. Each and every person gets affected from such a mundane thing.

Q. 4. How does ‘Polythene Bag’ affect environment?

Ans. It pollutes environment. When burnt, gives pungent smell and produces germs of disease.

Q. 5. How is a polythene bag harmful?

Ans. A polythene bag is non-biodegradable. So, it is very harmful to us and our ecology. It never dissolves into the earth’s crust. When burnt, it exudes a pungent smell. And, when left to itself, it pollutes the environment and gives birth to the germs of diseases.

Q. 6. What comes back again and again?

Ans. A pain comes again and again.

 

English Polythene Bag Subjective Question Answer 2024 PDF

 

Q. 7. “The Polythene bag remains within”, explain.

Ans. The poet Durga Prasad Panda has given a real existence of a polythene bag. Due to its permanent nature, it harms us in many ways. When it is buried within the ground, its existence is not affected.

Q. 8. Why does the poet compare ‘hurt’ with a Polythene bag? Give any two reasons:

Ans. A polythene bag is the most hazardous material causing environmental pollution. Like polythene ‘Hurt’ is also a hazard for human body. If a man is badly hurt and is in not given proper treatment it may pollute his body and become dangerous for his life. Thus hurt has been compared with bad effect of a polythene bag.

Q. 9. How do the germs of disease grow?

Ans. The germs of disease grow when polythene bag is left in the garbage bag for a long time.

Q. 10. Whose hurt melt down like Polythene bag?

Ans. Man’s hurt melts down like polythene bag.

Q. 11. Where the Polythene bag is buried?

Ans. The polythene bag is buried within the soil.

Q. 12. What does the word “Hurt” stand for?

Ans. ‘Hurt’ stands for harm. Here polythene bag is a hurt substance that always gives us pain.

Q. 13. What causes pain?

Ans. As the polythene bag never gets dissolved, it gives us a dangerous consequence. Such a thing is painful.

Q. 14. Have you ever been hurt? Write your feeling in your own words.

Ans. Yes, I have been hurt many times. I do remember. When I was in Xth, I laboured hard and so expected for better result. But I got only 80 percent marks that hurt me a lot. My parents did say nothing but some people of my neighbours commented upon me. When I heard their sharp words, I got hurt. My pains lasted long.

 

English Polythene Bag Subjective Question Answer 2024

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *