Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Matric Disaster Management Aapada kal mein vaikalpik Sanchar-vyavastha Objective Questions 2024 [ आपदा प्रबंधन ] आपदा काल में वैकल्पिक संचार-व्यवस्था ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024
Class 10th English Subjective Questions Class 10th Subjective Question

Class 10th English (Prose) Martha Subjective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) Martha सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Class 10th English (Prose) Martha Subjective Questions 2024

Join us on Telegram

 

Q. 1. What does Martha do in the Hazel glen ?

Ans. Martha tells the children stories in the Hazel glen.

Q. 2. How did Martha tell her story?

Ans. Martha narrated a story in front of children in a magical way. She would sit with her slim and beautiful hands clasped round her bended knees. Her narrow chin and nice head seemed to tell half of the story. Her style was very attractive. She cast a spell on the children’s minds so that they lost sight to the real world and her face and get lost in the world being described by Martha.

Q.3. Explain the mood of the poet when he says “Our hearts stood still in the hush of an age gone by”.

Ans.The poet is now in sad mood. As Martha begins her story, the poet feels happy, but as it goes and goes on, her appearance
creates a mysterious scene. Beholding this scene the mood of the poet suddenly changes into sadness. He feels that one age has passed away.

Q. 4. How do they sit to listen Martha’s story?

Ans. They sit on their elbows to listen Martha’s story.

Q. 5. Describe Martha’s physical features.

Ans. Martha is an old woman. Her eyes are clear grey, nice and calm. During telling her stories, she would sit with her two slim hands clasped round her bended knees. Her chin is narrow and her hand is small and lovely. Her expression presents a mysterious scene in the valley,

Q. 6. What is the colour of Martha’s eyes?

Ans. The colour of Martha’s eyes is clear grey.

Q. 7. Who are staring at ease?

Ans. Children are staring at case.

 

English Martha Subjective Question Answer 2024 PDF

 

Q. 8. How half of the stories were said?

Ans. Half of the stories were said by her grave expression.

Q. 9. How does the poem Martha end?

Ans. The poem ends with a grand success. All fordone and forgot. Their hearts stood still in a calm place and in the same way clouds would stand in the height of the sky. It is felt that a period of the age has slided away. All the children felt comfortable and relaxed.

Q. 10. Describe poet’s feeling when he started the poem.

Ans. Walder de la Mare has unique contribution to English poetry. He can create on effective and haunting atmosphere. In creating such situation, he imagines delicately and fancifully. The poet himself becomes a story teller like Martha. The poem has been written in a reminiscent mood. The poet goes back to the world as his childhood and shows how happy he was then. He longs to go back to the past. This is feeling of the poet.

Q. 11. Do you think that Martha and the children are enjoyed the stories?

Ans. Yes, both Martha and the children enjoyed the stories well. As Martha is the performer of the story, she must enjoy it. The children feel peace and calm when hears the story. It means the children are taking high enjoyment that’s why they are happy.

Q. 12. Martha begins with happy and tranquil note and ends with sadness. Does she do so? Explain.

Ans. The poem begins with happy and tranquil note. Martha starts her story with a great beauty. Her facial expressing presents a fantasy. The children are attract towards her and her stories. But as the story develops, her face presents a dreadful scene. Her beauty loses its existence and the sun sets. All forget everything and were drown in dreamy world.

 

English Martha Subjective Question Answer 2024

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *