Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Matric Disaster Management Aapada kal mein vaikalpik Sanchar-vyavastha Objective Questions 2024 [ आपदा प्रबंधन ] आपदा काल में वैकल्पिक संचार-व्यवस्था ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024
Class 10th English Subjective Questions Class 10th Subjective Question

Class 10th English (Prose) Little Girls Wiser Than Men Subjective Questions

अंग्रेज़ी (English) Little Girls Wiser Than Men सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Class 10th English (Prose) Little Girls Wiser Than Men Subjective Questions

Join us on Telegram

 

Q. 1. Why was Akoulya’s mother angry?

Ans. Akoulya’s mother was angry because her daughter’s frock was dirty and stained.

Q. 2. What did Akoulya and Malasha do when the adults started fighting? Or, What did the two girls do when men started fighting?

Ans. When men started fighting, the two girls made a channel through which the water of the puddle could run out into the street. The water from the channel ran towards the place where the men were fighting. Watching the chip of wood floating along their stream, they came near them.

Q. 3. Why does the writer call the two little girls “Dear little souls” ? Or, Why writer calls two little girls “Dear little souls”.

Ans. The writer calls them “Dear little souls” because they were really so good. They were angry at first and even started fighting but soon they forgot everything and again were rejoicing and playing.

Q. 4. Where do two little girls meet? Are they of the same age?

Ans. Two little girls meet in a lane between two homesteads. Dirty water running through the farm-yards had formed a large puddle at that place. They are not of the same age. One girl is very small, the other is little bigger.

Q. 5. Why did Akoulya shout at Malasha?

Ans. Akoulya shouted at Malasha because the latter splashed dirty water on to her frock. She was angry when she saw stains on her new frock.

Q. 6. Why did they step into the puddle and what makes them fight?

Ans. The two girls were young children and were rejoicing in the festival of easter. Seeing the puddle they thought of time fun and came near it to splash and enjoy. They stepped in it but Akoulya’s frock got stained due to Malasha splashed to, she started shouting and this made them fight against each other.

Q. 7. Why did the old woman say to the crowd” Are you not ashamed of yourselves” ?

Ans. She said so because they were fighting for the girls but the girls were playing with each other after their fight.

Q. 8. Why were the two girls dressed in new clothes and showing their finery to each other?

Ans. The two girls were dressed in new clothes because they had gone to church on the occasion of Easter. So, they were very happy and excited. They were showing their finery to each other because they thought that new dresses were very fine.

Q. 9. What did the old woman mean by “is it right to behave so ? On a day like this, too!”

Ans. People of two groups were fighting over the matter of quarrel between the two little girls on the day of Easter. So the old woman reminded them that it was not right to quarrel over a petty issue on Easter day. The day was meant for celebration and rejoicing but they were wasting it,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *