Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Matric Disaster Management Aapada kal mein vaikalpik Sanchar-vyavastha Objective Questions 2024 [ आपदा प्रबंधन ] आपदा काल में वैकल्पिक संचार-व्यवस्था ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024
Class 10th English Subjective Questions Class 10th Subjective Question

Class 10th English (Prose) God Made The Country Subjective Questions

अंग्रेज़ी (English) God Made The Country सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Class 10th English (Prose) God Made The Country Subjective Questions

Join us on Telegram

 

Q. 1. What does the poet say about the lamps in a town

Ans. ‘We’ can spare the splendour of the lamps in the town.

Q. 2. Why does the poet believe that man made the town?

Ans. The poet believes that God made this world comfortable but man has changed the world. It is the centre of unnatural conditions. Modern devices have been made by man. These devices are breaking the harmony of nature. He is making the whole world polluted. He is not able to think what will happen if it is not stopped.

Q. 3. How can we make our life sweet and comfortable?

Ans. Good health and virtue can mpleasures of life in a village.
ightiake our life sweet and comfortable. We can enjoy the ngale

Q. 4. Why is the nightinngale mute and dumb in big cities?

Ans. The nightin ngale becomes angry when it hears the loud and harsh town songs and so it becomes mute.

Q. 5. What is the source of light in villages in the evening?

Ans. The Moon is the source of light in villages in the evening.

Q. 6. Where do you find health and virtue ?

Ans. We find health and virtue in villages.

Q. 7. What are the village people like ?

Ans. The village people are like labourers, living with contentment, having limited cares and anxiety.

Q. 8. What are the birds scared of? Explain.

Ans. Here town means the centre of modernisation where there is no tree. No habitat of bird is found there. Birds sing only where they live in natural environment. They have foresight to see disaster. They are threatening us to be aware of the calamity lest all things will be destroyed. So they are scared too.

 

English God Made The Country Subjective Question Answer 2024 PDF

 

Q. 9. Why is life bitter? Answer on the basis of the poem ‘God made the country, in brief way. Or, Why is life bitter?

Ans. Life is a valuable gift of Almighty. God has provided us all gifts of our needs. With the evolution of towns and cities, problems have been increasing. We have no place to live comfortably, Even air, which is God’s gift, has been polluted. Water has lost its lusture and taste. Birds and plants, and trees are decreasing. It means, we are losing our existence. In this way, our life is bitter.
means,
country?

Q. 10. Why does the poet believe that God made the r believes that God made the country

Ans. The poet William Cowpewith natural beauty. Men used to live in real environment where life is peaceful. Birds would chirp and trees welcome to all creatures for giving their shelter. God wished to make our life purposeful but we have upset the balance.

Q. 11. What can make our life sweet?

Ans. Good health and virtue can make our life sweet. If these two things we have, can enjoy the pleasures of life in a village.

Q. 12. Is village life better than city life?

Ans. Village life is better than city life because groves make our environment pollution free. Animals and birds life in their natural habitat. At day break we are able to hear birds song. But on the other hand these things are not found in city.

Q. 13. What is the better, Town life or Country life

Ans. In my view country life is the home of pleasure. There we do not get any anxiety. We do not face any limitations. Nearness to nature can give us health, wealth and all pleasures.

Q. 14. Where do you find fields and groves?

Ans. We find fi-0elds and groves in countryside.

Q. 15. Do you belong to a town? What things cause annoyance to you there?

Ans. Yes, I belong to a town. Crowd and pollution make us annoyed.

Q. 16. Do you belong to a village? Which natural scenes and objects there attract you most?

Ans. Yes, I belong to a village. The river and tall trees of my village attract me most.

Q. 17. What function do groves perform in a village

Ans. Groves make our environment pollution-free. We can breathe pure oxygen. They give us a good sight of our eyes that makes us happy and worthwhile. In groves, we can be able to see different types of animals in their natural habitats. At day-break we are able to hear birds’ song. Rain is also cause by wood.

Q. 18. What can make our life sweet?

Ans. God has given us a number of gifts. If we use the God’s gifts in the same way as he has provided us; our life must be sweet. We should live in the lap of nature where sweet songs of the nightingale and other birds would give us comfort. Trees must be planted at a large scale with sacred vow. We will have to change ourselves as before. Then our life must be sweet.

 

English God Made The Country Subjective Question Answer 2024

 

Q. 19. What are making our life bitter ?

Ans. Modern developments, on which we have begun to depend, at the place of nature, are making our life bitter. We have lost our peace and have become restless.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *