Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Matric Disaster Management Aapada kal mein vaikalpik Sanchar-vyavastha Objective Questions 2024 [ आपदा प्रबंधन ] आपदा काल में वैकल्पिक संचार-व्यवस्था ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024
Class 10th English Subjective Questions Class 10th Subjective Question

Class 10th English (Prose) Acceptance Speech Subjective Questions

अंग्रेज़ी (English) Acceptance Speech सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Class 10th English (Prose) Acceptance Speech Subjective Questions

Join us on Telegram

 

Q. 1. What is more precious than diamond or silver or gold?

Ans. The beauty of genuine brotherhood and peace is more precious than diamond or silver or gold. Diamond, silver and gold are precious metals but they cannot make the world a happier place to live in. Genuine brotherhood and peace are more necessary than these material things for the survival of the human race.

Q. 2. Who delivered the ‘Acceptance Speech’ on behalf of Aung Suu Kyi ?

Ans. Alexander Aris, the son of Aung San Suu Kyi delivered the ‘Acceptance Speech’ on behalf of her.

Q.3. What does Aris say about the fight going on in Rangoon ?

Ans. Aris says that the lonely struggle taking place in a heavily guarded compound in Rangoon is a part of the much larger struggle, worldwide, for the emancipation of the human spirit from political tyranny and psychological subjection.

Q. 4. Peace, freedom and democracy are essential for human being. Do you agree? Give your own opinion?

Ans. Peace, freedom and democracy are essential for human beings. The citizens of a country cannot live properly unless there is internal and external peace. They cannot make progress if they do not enjoy freedom. They need a democratic way of life for the pursuit of their aims and dreams.

Q. 5. Why had Alexander Aris accepted the Nobel Peace Prize on behalf of his mother?

Ans. Alexander Aris had accepted the Nobel Peace Prize on behalf of his mother, Aung San Suu Kyi, because she was imprisoned in her country for pro-democracy agitation.

Q. 6. “And no one must underestimate that plight” which plight Aris refers to? Explain.
Ans. In the piece ‘Acceptance Speech’, Alexander Aris is referring to the plight of the people of Burma. Aris says that the personal sacrifice of his mother symbolises the plight of all the people of Burma.

 

English Acceptance Speech Subjective Question Answer 2024 PDF

 

Q. 7. “The beauty of genuine brotherhood and peace being more precious than diamond or silver or gold.” Why does Aris claim so? Do you agree with him?

Ans. In the ‘Acceptance Speech’, Alexander Aris refers to Martin Luther King Jr. He says that Martin Luther King Jr. was right that the beauty of genuine brotherhood and peace is more precious than diamond or silver or gold. Diamond, gold and siiver are costly but they cannot alone bring about happiness in the world.

Q. 8. Who was awarded the Nobel Peace Prize in 1951? When was the ‘Acceptance Speech’ delivered?

Ans. Aung San Suu Kyi, leader of the National League for Democracy in Burma, was awarded the Nobel Peace Prize in 1951. The ‘Acceptance Speech’ was delivered in Oslo on December 10, 1951 on the occasion of the award of the Nobel Pease Prize.

Q. 9. Who were incarcerated in the struggle for peace, freedom and democracy?

Ans. The many senior and highly respected leaders besides the narrator’s mother were incaracerted in the struggle for peace, freedom and democracy.

 

English Acceptance Speech Subjective Question Answer 2024

 

Q. 10. The Nobel Peace Prize belongs not only to Aung San Suu Kyi but to all the men, women and children of Burma. Why
kylibut does Aris say so?

Ans. Alexander Aris says that the Nobel Peace Prize belongs not only to his mother, but to all the men, women and children of Burma because all the people of Burma have been sacrificing their freedom and their lives in pursuit of a democratic Burma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *