Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Class 10th English Koel vvi Subjective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) Koel सब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण सब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Subjective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English Koel vvi Subjective Questions 2024

Q. 1. Why is Koel restless?

Ans. The Koel is restless in search of her beloved.

Q. 2. What does the flaming soul of the Koel ask?

Ans. The flaming soul of the Koel wants to know where her beloved.

Q. 3. Why were the Koel’s wings burnt?

Ans. According to the koel, it is the ‘Fire of Love’ which has burnt its wings and changed it.

Q. 4. Do you think that the Koel symbolises true love?

     Or, ‘The koel is the symbol of a true love’. Explain it in brief.

Ans. Yes, the Koel is the symbol of true love. It kindles our heart. It pours a rain of sparks. It remains fresh. It never gets discharged. It has the power to catch the heart of others. Its love is natural. No one knows where it lives but when the spring season comes, it appears. It denotes that its love is true.

Q. 5. What charred the wings of koel?

Ans. The fire of love charred the wings of Koel.

Q. 6. What happens with the shades of mangoes?

Ans. The shades of mangoes have been burnt.

Q. 7. Why is a Koel praised? How do you feel when you hear its voice?

Ans. A Koel is praised for his/her songs. Its voice is so melodious that can attract any person. Due to its sweet song we praise it. When we hear its voice, we forget all others things. We begin to dream the world where there is calm and peace only.

 

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

 

Q. 8. Why does the poet call the Koel “a rain of spark”? Explain.

Ans. The poet calls the Koel a rain of spark. It means the Koel is an energetic bird that lives its life with happy and fertile moments. It’s flow never stops as rain. It comes to welcome that summer which gives us rain. The rain gives us life.

Q. 9. Why is the Koel restless? Is she able to win over her restlessness? If no, why?

Ans. The Koel is restless in search of her beloved. The sight of mango blossoms fires her all the more. So, her soul also burns. Therefore, to get relief from restlessness she calls her beloved, with spark-shedding notes. She is hopeful of meeting her beloved very shortly.

Q. 10. Who wrote the poem ‘Koel’ ?

Ans. Puran Singh wrote the poem ‘Koel’.

Q. 11. What makes thousand memories in heart?

Ans. The high-pitched song of cuckoo makes thousand memories in poet’s heart.

Q. 12. What fires the Koel?

Ans. The sight of mango-blossoms fires the Koel.

Q. 13. What do “thy” and “art” stand for?

Ans. We write ‘your’ for ‘thy’ and ‘Are’ for ‘thy’ and ‘are’ for ‘art’ 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top