Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English Koel vvi Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English Koel vvi Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) Koel (The Black Cuckoo) ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English Koel vvi Objective Questions 2024

 

1. The notes of the…..are high-pitched.

(A) koel

(B) man

(C) crow

(D) poet

Answer :-  (A) koel

2. The sight of the mango-blossoms… the Koel.

(A) fires

(B) teases

(C) mocks

(D) chases

Answer :-  (A) fires

3. The flamming soul losoks for his

(A) beloved

(B) parents

(C) siblings

(D) children

Answer :-  (A) beloved

4. The …………….. the garden, the brighter burns my heart’.

(A) lighter

(B) heavier

(C) greener

(D) darker

Answer :-  (C) greener

5. The high-pitched strains of the Koel wakes in the poet’s soul a thousand

(A) dreams

(B) desires

(C) memories

(D) regrets

Answer :-  (C) memories

6.The Koel is desperately looking for his

(A) beloved

(B) food

(C) friends

(D) rain

Answer :-  (A) beloved

 

 

7. The Koel is unhappy because it is not with its

(A) husband

(B) lover

(C) brother

(D) sister

Answer :-  (A) husband

 

English Koel Objective Question Answer 2024

 

8.”I am restless. Where is my Beloved?” is from

(A) Koel

(B) Thinner than a Crescent

(C) Martha

(D) Ode on Solitude

Answer :-  (A) Koel

(9)…….has charred the Koel’s wings.

(A) Fire of Lust

(B) Fire of Love

(C) Fire of Greed

(D) Fire of Desire

Answer :-  (B) Fire of Love

10. The ……. of the koel has been charred by the fire of love.

(A) legs

(B) beak

(C) wings

(D) eyes

Answer :-  (C) wings

11. Her voice and her narrow chin” is from the poem

(A) The Empty Heart

(B) The Sleeping

(C) Martha

(D) Koel

Answer :-  (D) Koel

12. The poem ‘Koel’ has been composed by

(A) Puran Singh

(B) Laxmi Prasad Devkota

(C) Vidyapati

(D) Arundhati Roy

Answer :-  (A) Puran Singh

13. The garden that burns the heart of ‘Koel’ is-

(A) Green

(B) Thin

(C) Dense

(D) Thick

Answer :-  (A) Green

14. The ‘Koel’ is hidden in-

(A) Forests

(B) Mango-leaves

(C) Fields

(D) Mountains

Answer :-  (B) Mango-leaves

15. What does the flaming soul of the Koel ask in the poem ‘Koel’ ?

(A) Wants to know where its lover is:

(B) Wants to know about its destination.

(C) Wants to know about its nest.

(D) None of these

Answer :-  (A) Wants to know where its lover is:

16. The poet asks the koel what has….. her.

(A) Hurt

(B) Made

(C) Told

(D) Forgotten

Answer :-  (A) Hurt

17. What is burning (referred to) in the poem.?

(A) Koel

(B) The shades of mango

(C) Mango trees

(D) None of these

Answer :-  (B) The shades of mango

18. The shades of…. burn.

(A) Mango

(B) Mangrove

(C) Mangoes

(D) Leaves

Answer :-  (C) Mangoes

 

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

 

19. What is the meaning of “Thy”?

(A) Own

(B) My

(C) Our

(D) Your

Answer :-  (D) Your

20. How does the koel feel?

(A) Satisfied

(B) Happy

(C) Restless

(D) Peaceful

Answer :-  (C) Restless

21: What wakes thousand memories in heart?

(A) Black colour of koel

(B) High-pitched strains of koel

(C) Both (A) and (B)

(D) Nothing

Answer :-  (B) High-pitched strains of koel

22. What does the bird do to the poet?

(A) Wakes poet’s soul

(B) Sang in musical voice

(C) Attacked upon him

(D) None of these

Answer :-  (A) Wakes poet’s soul

23. What chars the cuckoo’s wings?

(A) The fire of jungle

(B) The fire of love

(C) The passion of fire

(D) None of these

Answer :-  (B) The fire of love

24. Who is the koel looking for?

(A) It’s next

(B) It’s children

(C) It’s husband

(D) Its beloved

Answer :-  (D) Its beloved

25. Why is the Koel restless?

(A) In search of food

(B) In search of her beloved

(C) In search of shelter

(D) In search of water

Answer :-  (B) In search of her beloved

26. The Koel is praised by the poet as it seems to be

(A) Restful

(B) Restless

(C) So Kind

(D) So fresh

Answer :-  (D) So fresh

 

English Koel Objective Question Answer pdf

 

27. What happens with the shades of mangoes?

(A) Burn

(B) Turn

(C) Disappear

(D) None of these

Answer :-  (A) Burn

28. The song of the koel brings

(A) Sadness

(B) Happiness

(C) Love

(D) Thousand memories

Answer :-  (D) Thousand memories

29. The Fire of Love has….. my wings.

(A) Burnt

(B) Charred

(C) Sparked

(D) Singed

Answer :-  (B) Charred

30. The Koel is full of dissatisfaction because its…..is not with her.

(A) Lover

(B) Sister

(C) Mother

(D) Father

Answer :-  (A) Lover

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *