Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English January Night vvi Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English January Night vvi Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) January Night ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English January Night vvi Objective Questions 2024

 

1. Halku wanted to save himself and his pet dog Jabra from the biting

(A) cold

(B) fire

(C) hunger

(D) fog 

Answer :- (A) cold

2. Munni and Halku wanted to pay the landlord after the….season.

(A) monsoon

(B) harvesting

(C) summer

(D) winter

Answer :- (B) harvesting

3. Halku warmed himself by burning some

(A) wood

(B) paper

(C) leaves

(D) grass

Answer :(C) leaves

4. It seemed to Halku that his blood had…..due to cold.

(A) frozen

(B) boiled

(C) heated

(D) warmed

Answer :-(A) frozen

5. Seeing the ruined field, Munui was struck with grief but Halku was

(A) happy

(B) content

(C) sad

(D) angry

Answer :-(B) content

6. Halku wanted Jabra to lie in the

(A) bed

(B) kitchen

(C) paddy straw

(D) bathroom

Answer :-(C) paddy straw

 

English January Night Objective Question Answer 2024

 

7. With…..around, no animal can get into the field.

(A) villagers

(B) Munni

(C)a Jabr

(D) Halku

Answer :-(C)a Jabr

8. Halku heard some noises coming from the

(A) house

(B) terrace

(C) groves

(D) fields

Answer.;(D) fields

9. Premchand is the petimine of

(A) Dhanpat Pandey

(B) Dhanpat Rai

(C) Dhanpat Mistry

(D) Dhanpat Mishra

Answer :-(B) Dhanpat Rai

10. “What I say is, give up this tenant farming’-Why does Munni say this ?

(A) Because they were poor

(B) Because they were lazy

(C) Because the master would threaten and insult them

(D) Because they were farmers

Answer :-
(C) Because the master would threaten and insult them

11. Jabra was Halku’s

(A) dog

(B) cat

(C) horse

(D) cow

Answer :-(A) dog

12. Halku and Munni had saved money to buy a

(A) heater

(B) shawl

(C) blanket

(D) quilt

Answer :(C) blanket

13. Halku and Munni were always in

A) debt

(B) need

(C) pain

(D) comfort(

Answe :-A) debtr

14. Who has written/mentioned ‘January Night” ?

(A) Mahadevi Verma

(B) Mahatama Gandhi

(C) Vidyapati

(D) Premchand

Answer :(D) Premchand

15. The name of Halku’s wife in ‘January Night’ was

(A) Chunni

(B) Munni

(C) Tunni

(D) Banni

Answer :-(B) Munni

16. In the story ‘January Night’, what did Halku and Munni want to buy ?

(A) A blanket

(B) A quilt

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

Answer :-(A) A blanket

17. Halku worked as….

(A) A tenant farmer

(B) An Engineer

(C) A supervisor

(D) A doctor

Answer :-(A) A tenant farmer

 

English January Night Objective Question Answer 2024

 

18. Munni advised Halku to hire himself out as a….

(A) Tenant

(B) Labourer

(C) Farmer

(D) Shopkeeper

Answer :(B) Labourer

19. Munshi Premchand was born in

(A) 1880

(B) 1780

(C) 1870

(D) 1888

Answer :(A) 1880

20. Halku curled up drawing his ……close against his chin.

(A) Feet

(B) Knees

(C) Mouth

(D) Hands

Answer :-(B) Knees

21. Who was ‘Jabra’ ?

Answer :-

22. Suddenly Jabra picked up the …….of some animal.

(A) Sound

(B) Calling

(C) Cry

(B) Knees

Answer :(B) Knees

23. Jabra looked at him with eyes overflowing with….

(A) Love

(B) Hatred

(C) Threat

(D) Affection

Answer :(A) Love

24. Munshi Premchand died in

(A) 1926

(B) 1936

(C) 1896

(D) 1836

Answer :-(B) 1936

25. Munshi Premchand was born in

(A) Munghyr

(B) Lucknow

(C) Varanasi

(D) Patna

Answer :-(C) Varanasi

 

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

 

26.. ‘Godaan’ is writen by

(A) Dhyanchand

(B) Ramchandra

(C) Mohanchand

(D) Premchand

Answer :-(D) Premchand

27. Why could Halku not guard his field ?

(A) Due to his sleep

(B) Due to cold

(C) Due to laziness

(D) None of these

Answer :-(A) Due to his sleep

28. Halku’s field was destroyed by

(A) Jabra

(B) Munni

(C) Nilgais

(D) Jamindar

Answer :-(C) Nilgais

29. All the money that Halku earned was spent on

(A) His field

(B) On Munni

(C) On his dog

(D) Paying off debts

Answer :-(D) Paying off debts

30. Who devastated the field of Halku ?

(A) Jabra

(B) A ghost

(C) Nilgais

(D) None of these

Answer :-(C) Nilgais

31. Who entered Halku’s field ?

(A) Jabra

(B) Munni

(C) Jamindar

(D) Some nilgais

Answer :-(D) Some nilgais

32. The Dipper had not yet…..half the sky.

(A) Climbed

(B) Decline

(C) Arrived

(D) Reached

Answer :-(A) Climbed

33. Who was Halku ?

(A) A Washerman

(A) Climbed

(C) A Goldman

(D) None of these

Answer :-(A) Climbed

34. Jabra was

(A) Landlord

(B) Tanant Farmer

(C) Halku’s dog

(D) None of these

Answer :-(C) Halku’s dog

35. At the end of the story, Halku is

(A) Sad

(B) Confused

(C) Angry

(D) Contented

Answer :-(D) Contented

Bihar Board 10th English Objective Question Answer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *