Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English God Made The Country Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English God Made The Country Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) God Made The Country ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English God Made The Country Objective Questions 2024

 

1. Who wrote/created the poem ‘God Made the Country’?

(A) William Cowper

(B) William Wordsworth

(C) Alexander Popc

(D) Durga Prasad Panda

Ans:- (A) William Cowper

2. In the town, the nightingale is

(A) happy

(B) scared

(C) mute

(D) sad

Ans:- (C) mute

3. Life is bitter because it is, full of

(A) troubles

(B) uncertainties

(C) happiness

(D) jealousies

Ans:- (A) troubles

4. William Cowper showed the deep respect for the……life.

(A) urban

(C) luxurious

(B) artificial

(D) rural

Ans:- (A) urban

5. Fields and groves, as mentioned in a poem, can be found in the

(A) towns

(B) cities

(C) countryside

(D) schools

Ans:- (C) countryside

6. What is the poet’s desire in ‘God Made the Country’?

(A) To enjoy luxury

(B) To enjoy in the countryside

(C) To eat good food

(D) To wear good clothes

Ans:- (B) To enjoy in the countryside

7. “There only minds like

(A) Ode on Solitude

(B) God Made the Country

(C) Koel

(D) The Sleeping Porter

Ans:- (B) God Made the Country

 

English God Made The Country Objective Question Answer 2024

 

8. According to William Cowper, villages possess the gift of

health and……. that towns and cities,can never have.

(A) virtue

(B) perfection

(C) serenity

(D) materialism

Ans:-  (A) virtue

9. God made the country and man made the

(A) house

(B) church

(C) town

(D) city

Ans:-  (C) town

10. Health and virtue can be found in the people of

(A) villages

(B) metropolitan cities

(C) towns

(D) big colonies

Ans:-  (A) villages

11. According to the poem ‘God Made the Country, where do
you find fields and groves?

(A) Villages

(B) Towns

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

Ans:-  (A) Villages

12. According to poem ‘God Made the Country’, our life could
be sweet if we possess

(A) A lot of money and wealth

(B) Good health and virtue

(C) Good house and car

(D) None of these

Ans:- (B) Good health and virtue

13. The towns people do not enjoy any real…….

(A) Fun

(B) Food

(C) Drink

(D) Scenery

Ans:-  (D) Scenery

14. According to the poet, health and virtue can be found in

(A) Towns

(B) Cities

(C) Villages

(D) Factories

Ans:-  (C) Villages

15. William Cowper was born in

(A) 1721

(B) 1711

(C) 1730

(D) 1731

Ans:-  (D) 1731

 

English vvi Objective Question answer Notes

 

16. William Cowper died in

(A) 1805

(B) 1798

(C) 1800

(D) 1810

Ans:-  (C) 1800

17. The poet calls things like health and virtue

(A) Gifts

(B) Prizes

(C) Curses

(D) Defects

Ans:-  (A) Gifts

18. What is the source of light in villages in the evening?

(A) Seen

(B) Moon

(C) Lamp

(D) None

Ans:-  (B) Moon

19. What are planted to console the pensive wanderer?

(A) Walls

(B) Shades

(C) Groves

(D) Factories

Ans:-  (C) Groves

20. The thrush departs…….

(A) Sacred

(B) Gladly

(C) Boldly

(D) Scared

Ans:-  (D) Scared

21. Where do you find health and virtue?

(A) Space

(B) Town

(C) Village

(D) Country

Ans:-  (C) Village

22. Why were groves planted?

(A) To comfort us

(B) To provide us wood

(C) To provide us fuel

(D) None of these

Ans:-  (A) To comfort us

23. Where is the life least threatened?

(A) In towns

(B) In the fields and groves.

(C) In villages

(D) None of these

Ans:-  (B) In the fields and groves.

24. In this poem the narrator is

(A) A townsman

(B) God

(C) Country

(D) A villager

Ans:-  (D) A villager

25. What can make our life sweet?

(A) Good facilities

(B) Health and virtue

(C) Scenes

(D) None of these

Ans:-  (B) Health and virtue

 

English God Made The Country Objective Question Answer pdf

 

26. What has made the man idle ?

(A) Luxurious life

(B) Comfortable devices

(C) Packed foods

(D) None of these

Ans:-  (B) Comfortable devices

27., Health and goodness can make our life

(A) Harder

(B) Comic

(C) Sweet

(D) Confound

Ans:-  (C) Sweet

28. Where is life better?

(A) In towns

(B) In villages

(C) In markets

(D) In homes

Ans:-  (B) In villages

29. According to the poet who made the town?

(A) God

(B) Government

(C) Man

(D) None of these

Ans:-  (C) Man

30. What is the poet’s desire?

(A) To enjoy comfortable conditions

(B) To enjoy luxury

(C) To enjoy green environment

(D) The pleasure of natural objects

Ans:-  (D) The pleasure of natural objects

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *