Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English Gillu vvi Objective Questions 2022 [ अंग्रेज़ी ] गिल्लू ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English Gillu vvi Objective Questions 2024 [ अंग्रेज़ी ] गिल्लू ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024

अंग्रेज़ी (English) Gillu ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English Gillu vvi Objective Questions 2024 [ अंग्रेज़ी ] गिल्लू ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024

 

1. The colour of Gillu’s eyes was

(A) red

(B) green

(C) blue

(D) black

Answer :-  (A) red

2. Which sound did Gillu make when he was hungry ?

(A) Chak-chak

(B) Chick-chick

(C) Chuk-chuck

(D) Chik-chik

Answer :-  (D) Chik-chik

3. The…… was considered an easy prey by the crows.

(A) flowers

(B) mud

(C) pots

(D) squirrel

Answer :-  (D) squirrel

4. The author hung a ……. for Gillu.

(A) broken cup

(B) small tub

(C) bowl

(D) flower basket

Answer :-  (D) flower basket

5. What does the word ‘abode’ mean in ‘Gillu’ ?

(A) home

(B) garden

(C) foreign

(D) field

Answer :-  (A) home

 

Bihar Board 10th English Objective Question Answer

 

6. What name did Mahadevi Verma give to the squirrel ?

(A) Gauti

(B) Gill

(C) Gomti

(A) home

Answer :-  (A) home

7. The author was sad that the squirrel would not….after being attacked by the crows.

(A) sleep

(B) eat

(C) live

(D) run

Answer :-    (C) live

8. Who was the recipient of Mangala Prasad Prize?

(A) Mahadevi Verma

(B) Anita Desai

(C) Ashapurna Devi

(D) Nayantara Sahgal

Answer :-  (A) Mahadevi Verma

9. Gillu always wanted to catch Mahadevi Verma’s

(A) pen

(B) sari

(C) bed cover

(D) attention

Answer :-  (D) attention

10. Gillu had stopped ………the day he died.

(A) sleeping

(B) running

(C) drinking

(D) eating

Answer :-  (D) eating

11. Gillu’s ……….. astonished everybody who watched him .

(A) anger

(B) weakness

(C) jumps

(D) antics

Answer :-  (D) antics

12. Gillu’s favourite food was

(A) gram

(B) bread

(C) kaju

(D) rice

Answer :-  (C) kaju

13. The author told Gillu to sit near her

(A) table

(b) kaju

(C) chair

(D) bed

Answer :-  (C) kaju

14. Gillu was buried under the….plant.

(A) Sonjuhi

(B) Tulsi

(C) Dahlia

(D) Rose

Answer :-  (A) Sonjuhi

 

Matric English Objective Question

 

15. When Gillu was happy, he made a sound of

(A) cluck-cluck

(B) chik-chik

(C) kaw-kaw

(D) kai-kai

Answer :-  (B) chik-chik

16. Who switched on the heater for Gillu ?

(A) The servant

(B) The house manager

(C) The gardener

(D) The author

Answer :-  (D) The author

17. Gillu was put to eternal rest under the….

(A) Earth

(B) Sonjuhi creeper

(C) Mango tree

(D) None of these

Answer :-  (B) Sonjuhi creeper

18. ‘Cillu’ would inform by twittering-

(A) Tick-tick

(B) Tring-tring

(C) Chik-chik

(D) Cring-cring

Answer :-  (C) Chik-chik

19. Who has written ‘Gillu’ ?

(A) Mahadevi Verma

(B) Satyajit Ray

(C) Puran Singh

(D) Vidyapati

Answer :-  (A) Mahadevi Verma

20. According to the story ‘Gillu’, squirrels have a life span of-

(A) One year

(B) Two years

(C) Three years

(D) Four years

Answer :-  (B) Two years

21. In the story written by Mahadevi Verma, Gillu was injured by-

(A) Crows

(B) Squirrels

(C) Parrots

(D) Mongooses

Answer :-  (A) Crows

22. In the story ‘Gillu’, the narrator cleaned the wounds of the baby squirrel and applied….

(A) Dettol

(B) Toothpaste

(C) Penicillin

(D) None of these

Answer :-  (C) Penicillin

 

Class 10th English Chapter 02 Hindi Notes

 

23. In the story ‘Gillu’ the narrator found an injured baby squirrel in her…….

(A) Office

(B) Garden

(C) Veranda

(D) None of these

Answer :-  (C) Veranda

24. Everyone told the narrator that the squirrel would not ….after being attacked so badly by the crows.

(A) Move

(B) Eat

(C) Veranda

(D) Sleep

Answer :-  (C) Veranda

25. When the narrator sat down to write, Gillu wanted to catch her ……

(A) Attention

(B) Pen

(C) Papers

(D) Hair

Answer :-  (A) Attention

26. ‘Gillu’ is about true friendship between a human being and a/an…..

(A) Animal

(B) Alien

(C) Micro organism

(D) Ghost

Answer :-  (A) Animal

27. Which of the following name was given to the squirrel?

(A) Gauri

(B) Gillu

(C) Gill

(D) Gilla

Answer :-  (B) Gillu

28. Mahadevi Verma was born in

(A) 1905

(B) 1906

(C) 1907

(D) 1908

Answer :-  (C) 1907

29. What was the common name of ‘Gillu’ ?

(A) Gallu

(B) Glihri

(C) Golu

(D) Gilahari

Answer :-  (D) Gilahari

30. Everyone would offer the baby squirrel………

(A) Flower

(B) Nut

(C) Kaju

(D) Bread

Answer :-  (C) Kaju

31. Mahadevi Verma died in the year

(A) 1907

(B) 1905

(C) 1967

(D) 1987

Answer :-  (D) 1987

32. Gillu was buried under the Sonjuhi creeper because he loved it………

(A) Much

(B) More

(C) Most

(D) Least

Answer :-  (C) Most

 

Matric English Objective Question

 

33. Gillu was an

(A) Exception

(B) Extra-ordinary

(C) Excellent

(D) Animal

Answer :-  (A) Exception

34. Which ointment was applied to the wounds of ‘Gillu’ ?

(A) Antibiotic

(B) Penicillin

(C) Fair & lovely

(D) None of these

Answer :-  (B) Penicillin

35. Mahadevi Verma was a/an……poetess.

(A) African

(B) American

(C) Indian

(D) Sri Lankan

Answer :- (C) Indian

36. Gillu departed from this world in the……

(A) Morning

(B) Evening

(C) Noon

(D) Midnight

Answer :-  (A) Morning

37. Gillu was very sad because of the narrator’s

(A) Presence

(B) Absence

(C) Sickness

(D) Scolding

Answer :-  (B) Absence

38. Gillu was the name of a……..

(A) Dog

(B) Cat

(C) Squirrel   

(D) Monkey

Answer :-  (C) Squirrel 

39. Everyone told the narrator that Gillu would……………

(A) Not live

(B) Live happily

(C) Live

(D) Run away

Answer :-  (A) Not live

40. How would Gillu lie on the surahi kept near Mahadevi ?

(A) Straight

(B) Prostrate

(C) Cool

(D) None of these

Answer :-  (B) Prostrate

 

English Gillu Objective Question Answer pdf

 

41. What was taken off when Gillu died ?

(A) The Kaju

(B) The flower pots

(C) The swing

(D) The bed

Answer :-  (C) The swing

42. On his last night, Gillu came down from his swing to the

(A) Garden

(B) Narrator’s bed

(C) Departure

(D) Opening

Answer :-  (B) Narrator’s bed

43. Who started calling the tiny baby squirrel as ‘Gillu’ ?

(A) Mahadevi Verma

(B) Servants

(c)  All

(D) None of these

Answer :-  (c)  All

44. To which game does the writer compare the crows play ?

(A) To bite and fly

(B) Hide and seek

(C) Both (A) and (B)

(D) None of these

Answer :-  (B) Hide and seek

45. What was everyone’s remark about the wounded squirrel ?

(A) It would survive

(B) There is half chances of survival

(C) It would not survive

(D) One of these

Answer :-  (C) It would not survive

46. Gillu received two wounds because

(A) He had fallen down

(B) He got hurt falling down the swing

(C) He was ill

(D) He was poked by two crows

Answer :-  (D) He was poked by two crows

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *