Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English Allergy vvi Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English Allergy vvi Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) Allergy ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English Allergy vvi Objective Questions 2024

 

1. Allergy is a……of the human immune system.

(A) disease

(B) symptom

(C) malfunction

(D) miscalculation

Answer :-  (C) malfunction

2.What is suggested to avoid allergy ?

(A) Eating vitamins

(B) Wearing pollen masks

(C) Driving around

(D) Sleeping well

Answer :-  (D) Sleeping well


3. Eczema may evolve into

(A) asthma

(B) inflammation

(C) itching

(D) fever

Answer :-  (A) asthma

4. Immunoglobin E was discovered by scientists in

(A) Harvard

(B) Yale

(C) Oxford

(D) Uppsala & Baltimore

Answer :-  (D) Uppsala & Baltimore

5. ECP can be detected in

(A) excreta

(B) blood

(C) body fluids

(D) inflammation

Answer :-  (D) inflammation

6. Which of the following is caused by Allergy ?

(A) Fever

(B) Hunger

(C) Sleeplessness

(D) Fatigue

Answer :-  (A) Fever

 

English Allergy Objective Question Answer 2024

 

7. Allergy causes a violent…..against normally harm- less substances in our environment.

(A) anger

(B) roughness

(C) action

(D) reaction 

Answer :-  (D) reaction

8. ‘Anti-histamines may provide temporary relief by masking the…….”

(A) allergy

(B) disease

(C) symptoms.

(D) inflammation

Answer :-  (C) symptoms.

9. Allergens are of……. types.

(A) two

(B) three

(C) four

(D) five

Answer :-  (B) three

10. Substances causing a violent reaction to the human immune system are called-

(A) Allergy

(C) Allergens

(B) Allergents

(D) None of these

Answer :-  (A) Allergy

11. Sheets, mattress pads and blankets should be washed ……. in hot water.

(A) Yearly

(B) Daily

(C) Weekly

(D) Monthly

Answer :-  (C) Weekly

12. A person has to be exposed to the particular……for some time to become allergic to it.

(A) Symptom

(B) Antigen

(C) Allergen

(D) Protein

Answer :-  (C) Allergen

13. IgE was discovered in

(A) 1837

(B) 1867

(C) 1957

(D) 1967

Answer :-  (D) 1967

14. How many general approaches are there to the treatment of allergic diseases ?

(A) 2

(D) 3

(C) 4

(D) 5

Answer :- (D) 3

15. The two scientists-Uppsala and Baltimore discovered immunoglobulin E or IgE antibodies in

(A) 1866

(B) 1867

(C) 1967

(D) 1986

Answer :-  (C) 1967

16. Our basic understanding of allergy has evolved from the discovery in……

(A) 1960

(B) 1965

(C) 1966

(D) 1967

Answer :-  (D) 1967

17. Dr. Rana S. P. Singh was born on

(A) 28 January 1976

(B) 23 January 1976

(C) 23 March 1879

(D) 18 January 1896

Answer :-  (B) 23 January 1976

18. Often at first, allergy appears in a ……………… form.

(A) Allergen

(B) Dew

(C) Mild

(D) None of these

Answer :-  (C) Mild

 

English vvi Objective Question answer Notes

 

19. Who is the author of Allergy ?

(A) Puran Singh

(B) Dr. Rana S. P. Singh

(C) Premchand

(D) None of these

Answer :-  (A) Puran Singh

20. A powder produced by the male part of a flower

(A) Allergy

(B) Pollen

(C) Poll

(D) Allergen

Answer :- (B) Pollen

21. Genetic and environment risk factors can cause

(A) Immune

(B) Mild

(B) Pollen

(D) Antibody

Answer :-  (B) Pollen

22. Which of the following is caused by Allergy ?

(A) Fever

(B) Eczema

(C) Asthma

(D) All of the above

Answer :-  (D) All of the above

23. The most troublesome allergen in North America’s

(A) Allergies

(B) Ragweed

(C) Ragweed pollen

(D) Itching and paining

Answer :-  (C) Ragweed pollen

24. What is IgE ?

(A) Allergy

(B) Antibody

(C) Allergen

(D) None of these

Answer :-  (B) Antibody

25. ECP is a

(A) Allergy

(B) Milk

(B) Antibody

(D) Allergen

Answer :-  (B) Antibody

26. The clinical use of inhaled…… is currently gaining ground due to their anti- inflammatory effects.

(A) Steroids

(B) Proteins

(C) Allergens

(D) Antibodies

Answer :-    (A) Steroids

27. The …… path of allergy development is widely referred to as “the allergy march.”

(A) Side

(B) Twisted

(C) Direct

(D) Indirect

Answer :-  (C) Direct

 

Bihar Board 10th English Objective Question Answer

 

28. IgE antibodies is that they can be specific for hundreds of different……

(A) Allergy

(B) Allergens

(C) Antibodies

(D) Diseased

Answer :-  (B) Allergens

29. What are allergens ?

(A) Allergic remedy

(B) Harmful

(C) Substances producing allergic rioneatc

(D) Harmless substances

Answer :-  (C) Substances producing allergic rioneatc

30. What is allergy ?

(A) A malfunction of human immune system

(B) A Genetic disease

(C) A disease caused by Pollution

(D) None of these

Answer :-  (A) A malfunction of human immune system

31. What is the full form of ECP ?

(A) Economic Cationic Protein

(B) Elementary Cationic Protein

(C) Eosinophilic Cationic Protein

(D) Effective Current Phosphate

Answer :-  (C) Eosinophilic Cationic Protein

32. How can be Allergic diseases treated ?

(A) By avoidance of the allergen

(B) By taking anti-allergic medicine

(C) By taking anti-allergic doses

(D) Both (A) & (B)

Answer :-  (D) Both (A) & (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *