Join For Latest Government Job & Latest News

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now
Class 10th English Acceptance Speech vvi Objective Questions 2024
Class 10th English Objective questions Objective Question

Class 10th English Acceptance Speech vvi Objective Questions 2024

अंग्रेज़ी (English) Acceptance Speech ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन 2024:- हैलो दोस्तो अगर आप मैट्रिक परीक्षा 2024 के लिए तैयारी कर रहे है तो यहां पर क्लास 10th English अंग्रेज़ी का महत्वपूर्ण ऑब्जेक्टिव क्वेश्चन आंसर ( Class 10th English vvi Objective Question Answer ) दिया गया है यहां पर क्लास 10th अंग्रेज़ी 2024 का मॉडल पेपर ( Class 10th English Model Paper ) तथा ऑनलाइन टेस्ट ( Online Test ) भी दिया गया है और PDF डाउनलोड कर के भी पढ़ सकते हैं । और आप मैट्रिक के फाइनल एग्जाम में अच्छा मार्क्स ला सकते हैं और अपने भाविष्य को उज्वल बना सकते है धन्यवाद –

Join us on Telegram

Class 10th English Acceptance Speech vvi Objective Questions 2024

 

1. The beauty of genuine brotherhood and peace is more than diamond or silver or gold.

(A) valuable

(B) desirable

(C) precious

(D) appreciable

Answer :- (C) precious

2. According to Martin Luther King, Jr. humanity cannot be longer be tragically bound to….and war.

(A) dictatorship

(B) racism

(C) torture

(D) autocracy

Answer :-  (B) racism

3. Aung San Suu Kyi was jailed in

(A) Bangkok

(B) Rangoon

(C) Singapore

(D) Malaysia

Answer :-  (B) Rangoon

4. Many senior leaders have been…..in Burma.

(A) incarcerated

(B) killed

(C) beaten

(D) honoured

Answer :-  (A) incarcerated

5. Aris says that Nobel Peace Prize encapsulates the ideals of

(A) peace

(B) humanism

(C) freedom

(D) democracy

Answer :-  (B) humanism

6.The strivings of….should be proved correct.

(A) Sarojini Naidu

(B) humanism

(C) Kamala Das

(D) Margaret Mitchell

Answer :-  (B) humanism

 

English Acceptance Speech Objective Question Answer 2024

 

7. Aung San Suu Kyi’s Nobel Prize was received by her son,because she was in

(A) home

(B) prison

(C) office

(D) hospital

Answer :-  (B) prison

8. Aris felt that the Nobel Peace Prize given to Aung San Suu Kyi would help the Burmese people to………..their heads a little higher.

(A) raise

(B) hold

(C) lower

(D) hang

Answer :-  (B) hold

9. When was Aung San Suu Kyi born ?

(A) 19th June,1945

(B) 25th September,1946

(C) 21st July,1944

(D) 8th November,1948

Answer :-  (A) 19th June,1945

10. To which country does Aung San Suu Kyi belong ?

(A) Bangladesh

(B) Myanmar

(C) Malaysia

(D) Indonesia

Answer :-  (B) Myanmar

11. Aung San Suu Kyi struggled for …………….. of human spirit.

(A) separation

(B) participation

(C) suppression

(D) emancipation

Answer :-  (D) emancipation

12. Aris said that his mother accepted the prize in the name of the…………….. of Burma and not herself.

(A) monks

(B) politicians

(C) ministers

(D) emancipation

Answer :-  (D) emancipation

13. Aung San Suu Kyi struggled for

(A) an autocratic Burma

(B) a socialist Burma

(C) a democratic Burma

(D) a communist Burma

Answer :-  (C) a democratic Burma

14. Aung San Sau Kyi fought for……….of the human spirit.

(A) participation

(B) suppression

(C) emancipation

(D) separation

Answer :-  (C) emancipation

15. According to Aris, Nobel peace prize is all about the ideals of

(A) freedom

(B) peace

(C) humanism

(D) democracy

Answer :-  (D) democracy

 

Class 10th English Model Paper And Question Bank 2024 PDF Download

 

16. Who received the Nobel Peace Prize on behalf of Aung San Suu Kyi ?

(A) Her husband

(B) Her son

(C) Her brother

(D) Her sister

Answer :-  (C) Her brother

17. Acceptance speech was delivered on-

(A) 10 September, 1991

(B) 19 September, 1910

(C) Her brother

(D) 19 December, 1910

Answer :-  (C) Her brother

18. According to the essay ‘Acceptance Speech’, what is Burma’s long struggle for ?

(A) Peace only

(B) Peace, freedom and democracy

(C) Freedom only

(D) Food and security

Answer :-  (B) Peace, freedom and democracy

19. As per the ‘Acceptance Speech’ the beauty of genuine brotherhood and peace is more precious than-

(A) Diamonds

(B) Gold

(C) Silver

(D) All of the above

Answer :-  (D) All of the above

20. As per ‘Acceptance Speech’ the struggle taking place in Rangoon was for-

(A) Emancipation of human spirit from political tyranny

(B) Emancipation of political tyranny from human spirit

(C) Emancipation of politics from human tyranny

(D) Emancipation of human from politics

Answer :-  (A) Emancipation of human spirit from political tyranny

21. In the essay ‘Acceptance Speech’ Alexander Aris delivered the speech in….

(A) Tokyo

(B) Oslo

(C) Delhi

(D) None

Answer :-  (B) Oslo

22. Who was awarded the Nobel Peace Prize in 1991 ?

(A) Alexander Aris

(B) Dr. A. P. J. Abdul Kalam

(C) Aung San Suu Kyi

(D) None of these

Answer :-  (C) Aung San Suu Kyi

23. The Nobel peace prize was given to Suu Kyi in….

(A) 1992

(B) 2000

(C) 1990

(D) 1991

Answer :-  (D) 1991

 

Matric English Objective Question

 

24. Who is the writer of “Acceptance Speech”?

(A) Toni Morrison

(B) Aung San Suu Kyi

(C) Jon Lexau

(D) Leo Tolstoy

Answer :-  (B) Aung San Suu Kyi

25. Aung San Suu Kyi was fighting for… in Burma.

(A) Democracy

(B) Dictatorship

(C) Monarchy

(D) Tyranny

Answer :-  (A) Democracy

26. Aris firmly believed that his mother would have accepted the prize for all the……….. of Burma, not for  herself.

(A) People

(B) Monks

(C) Politicians

(D) Soldiers

Answer :-  (A) People

27. Discrimination against or hostility

(A) Endorse

(B) Racism

(C) Plight

(D) Struggle

Answer :-  (B) Racism

28. Alexander Aris thanked from his….for this honour.

(A) Mind

(B) Art

(C) Heart

(D) Mother

Answer :-  (C) Heart

29. And no one must underestimate that

(A) Right

(B) Height

(C) Fight

(D) Plight

Answer :-  (D) Plight

30. Let a new age

(A) Go

(B) Come

(C) Dawn

(D) Up

Answer :–  (C) Dawn

31. The prize is also intended to….all those engaged in this struggle.

(A) Honour

(B) Thank

(C) Engage

(D) Indulge

Answer :-  (A) Honour

32. Aung San Suu Kyi is a …..

(A) Revolutionary

(B) Pro-democracy Activist

(C) Classical Dancer

(D) Poetess

Answer :-  (B) Pro-democracy Activist

33. The Burmese people can today hold their head……..

(A) A little bigger

(B) A little shorter

(C) A little higher

(D) A little lower

Answer :-  (C) A little higher

34. Which of the following prize was awarded to Suu Kyi ?

(A) Nobel Prize

(B) Rafto Prize

(C) Sakharov Prize

(D) All of these

Answer :-  (D) All of these

 

Bihar Board 10th English Objective Question Answer

 

35. Aung San Suu Kyi is a famous…..politician.

(A) Indian

(B) Burmese

(C) African

(D) Chinese

Answer :-  (B) Burmese

36. The act of willingly taking something that is offered

(A) Freedom

(B) Democracy

(C) Acceptance

(D) Speech

Answer :-  (C) Acceptance

37. What is more precious than diamond or silver or gold ?

(A) Genuine brother

(B) International community

(C) Genuine people

(D) Genuine brotherhood

Answer :-  (D) Genuine brotherhood

38. Who had made the Acceptance Speech ?

(A) Alexander Aris

(B) Aung San Suu Kyi

(C) Alexander Pope

(D) William Morris

Answer :-  (A) Alexander Aris

39. Javier Perez de Cuellar was the Secretary-General of

(A) America

(B) Japan

(C) Europe

(D) United Nations

Answer :-  (D) United Nations

40. A person who lives in a monastery and does not have posses-sions

(A) Monster

(B) Mount

(C) Monk

(D) Activisit

Answer :-  (C) Monk

41. The Nobel Prize for Peace was accepted on behalf of…

(A) Aung San Suu kyi

(B) The people

(C) Alexander Aris

(D) None of these

Answer :-  (A) Aung San Suu kyi

42. The events in Oslo to award Nobel Peace Prize fell on the Day of…….

(A) Freedom

(B) International human rights

(C) Freedom sruggle

(D) None of these

Answer :-  (B) International human rights

43. The Nobel Prize for Peace was accepted in the name of….

(A) Japanese

(B) Chinese

(C) Burmese

(D) None of these

Answer :-  (C) Burmese

 

English Acceptance Speech Objective Question Answer pdf

 

44. In a heavily guarded compound in Rangoon, what is taking place ?

(A) The lonely struggle

(B) The freedom

(C) The democracy

(D) Nobel peace prize

Answer :-  (A) The lonely struggle

45. What is the name of the political party headed by Aung San Suu Kyi ?

(A) National Congress

(B) National League for Democracy

(C) Myanmar League

(D) Myanmar Congress

Answer :-  (B) National League for Democracy

46. The prize is also intended to honour all those engaged in the worldwide struggle for ……

(A) Free one

(B) Fire

(C) Democracy

(D) Respect

Answer :-  (C) Democracy

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *